SD kan fälla regeringen i flera skolfrågor

RÖSTFÖRLUST. Alliansen är eniga i flera skolfrågor och i några av dem har de Sverigedemokraternas stöd, vilket kan leda till nederlag i riksdagen för regeringen under våren.

Alliansen säger att de ska fortsätta att värna rätten till det fria skolvalet och ser det som en av grundbultarna i det svenska utbildningssystemet. Här får Alliansens stöd av Sverigedemokraterna på vissa områden. Partiet har svängt i frågan om kommunalt veto mot friskoleetableringar och är emot regeringens linje.

Regeringen och Alliansen hade gemensamt bestämt uppdraget till den utredning som presenterades i förra veckan som handlar om hur fler skolor ska förmås ta emot nyanlända. Men både Liberalerna och Centern tycker att det socialdemokratiska kommunalrådet Ebba Östlin, som lett utredningen, har gått för långt i utredningen. Hon föreslår att kommuner ska kunna undanta skolor från närhetsprincipen för att ge plats åt nyanlända. Partierna anser att det är ett för stort avsteg från det fria skolvalet. Även Sverigedemokraterna går på den linjen.

– Ja, det är problematiskt, eftersom kommuner kan tvinga igenom det, säger Stefan Jakobsson, Sverigedemokraternas utbildningspolitiska talesperson, till Altinget.

Login