”Se till att barnet kan samtala ensamt med lärare”

Barnen förlorar viktiga vuxna i sin närhet utanför sin familj under pandemin och våldet mot barn ökar. Nu kräver Rädda barnen att kommuner och huvudmän stöttar sin personal att fånga upp barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Förra året beslutades lagändringar som ska ge ett större skydd mot hedersrelaterat våld och förtryck. Nästa år ska sex- och samlevnadsundervisningen i skolan ska också innehålla en hederskontext. Regeringen har även aviserat att en nationell strategi motverka våld mot barn, däribland hedersrelaterat våld och förtryck.

Rädda barnen uppmuntrar de politiska initiativen som tagits för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Men deras senaste rapport visar att det finns många unga som utsätts av anhöriga. Rädda barnen ser att det finns mycket kvar att göra på kommunnivå.

– På lagförslagsnivå ser det bra ut. Men på implementeringsnivå så ser det inte lika bra ut. Det finns fina skrivningar om det här, nu gäller det att få till det i praktiken, säger Hanna Thermaenius, specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi vid Rädda barnen, till Altinget.

Login