Skärmtid fråga för svensk-franskt möte

Sverige kan ta inspiration från andra länder när det handlar om skärmtidsrekommendationer och sociala medier. Det säger socialminister Jakob Forssmed (KD) efter ett bilateralt möte med en fransk expertgrupp. ”Jag tycker att vi är i ett skede där många länder funderar på den här frågan”, säger han till Altinget.

Det var i samband med OECD:s hälsoministermöte som socialminister Jakob Forssmed mötte den expertgrupp som president Macron tagit initiativ till. Gruppen ska undersöka skärmarnas inverkan på barns och ungdomars fysiska och mentala hälsa och pröva möjligheterna till olika former av begränsning av minderårigas skärmtid och tillgång till innehåll, till exempel genom att ge föräldrar större kontroll över vilket innehåll barn och unga tar del av.

– Det är ju spännande att följa, för de har ju fått ett väldigt brett mandat. Vi har ju tagit våra initiativ, men det finns skäl för oss också att titta på vad andra länder gör här, säger Forssmed. 

Förra våren fick Folkhälsomyndigheten ett uppdrag som bland annat innebär att myndigheten ska ta fram vägledning och rekommendationer för barn och unga upp till 18 år. En första delrapport ska läggas fram i juli men Jakob Forssmed ser ingen anledning att ändra i uppdraget utifrån det franska projektet, som ska komma med sin rapport om två månader. 

Login