SKL och Friskolornas Riksförbund: Låt distansundervisning minska lärarbrist

DIGITALISERING. När lärarbristen är stor i Sverige kan lösningen bli distansundervisning, det skriver Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tillsammans med Friskolornas Riksförbund i en debattartikel på SvD.

Tanken med distansundervisning är att tillgodose alla elevers behov trots den stora lärarbrist som råder i landet. Undervisningsformen har dock sina hinder för att kunna bli en lösning på de utmaningar som finns i skolan. SKL och Friskolornas Riksförbund vill ändra skollagen så att elever och huvudmän ska kunna få det stöd som är nödvändigt. De båda parterna befarar att den statliga utredning som kommer imorgon inte kommer innehålla förslag som går tillräckligt långt för att stödja elever och huvudmän på det sätt som krävs.

Framförallt lyfts fyra nödvändiga punkter upp som enligt SKL och Friskolornas Riksförbund ska underlätta förändringen:

Sammantaget menar SKL och Friskolornas Riksförbund att dessa förändringar av skollagen skulle leda till bättre resultat och möjligheter för tusentals elever i Sverige. Det är en förändring som de ser som nödvändig för att tillmötesgå de elevernas och skolorna behov av lärarkompetens.

Friskolornas Riksförbund och SKL anser att att ansvaret ligger hos riksdag och regering att ta större steg om inte den kommande utredningen går tillräckligt långt i sina förslag. De menar att små förändringar skulle leda till en fördröjning av den utveckling som är nödvändig.

Login