Skolinspektionen granskar hur eleverna mår av distansundervisning

Rektorer har en mycket mer positiv bild av de insatser de har gjort för elevernas mående under distansundervisningen, jämfört med deras elever. Skolinspektionen uppmanar nu skolorna till att kolla av hur deras elever mår och hjälpa dem.

Skolinspektionen har gjort en granskning av skolors fjärr- och distansundervisning, som en del av ett större regeringsuppdrag som myndigheten fått under pandemin. 56 rektorer och 170 elever har intervjuats om hur undervisningen fungerar på distans. Lärarna är undantagna i granskningen, för att de inte ska belastas i onödan.

Granskningen visar att mycket har fungerat bra, trots omständigheterna. Men många elever har svårt att hänga med i undervisningen och ta in innehållet. Eleverna drar sig ibland för att ställa frågor under distansundervisningen, särskilt när hela klassen ser och lyssnar.

Vissa elever är oroade för att bli filmade och publicerade i sociala medier och avstår därför att ställa frågor i undervisningen. Det förekommer också elaka kommentarer från elever till elever under distansundervisningen.

Login