Stockholm får nära en halv miljard av kommunpengarna

STATSBIDRAG. Regeringen har presenterat en preliminär fördelningsnyckel för de tidigare aviserade bidragen till kommuner och landsting. Stockholm kommun får mest, 447 miljoner.

För några veckor sedan aviserade regeringen att kommuner och landsting ska få ytterligare 10 miljarder kronor för att hantera mottagande av nyanlända. Boende och skola anges speciellt som två tunga poster för kommuner som har ett högt flyktingmottagande.

Nu har regeringen presenterat den nyckel som ska ligga till grund för fördelning av pengar. En del av pengarna ska fördelas på samma sätt som via det kommunalekonomiska utjämningssystemet, alltså att invånarantalet styr. En andra del fördelas med hänsyn till antal asylsökande och nyanlända.

I början av bidragsperioden, nästa år och 2018, fördelas merparten, 7 miljarder, utifrån hur många asylsökande en kommun tar emot. Därefter får storleken på befolkningen större betydelse. Från 2021 och framöver kommer de extra 10 miljarderna helt gå in i det vanliga systemet för generella statsbidrag.

Login