Studentboende i ett vattentorn – så kan konverteringar ge fler bostäder 

Konverteringar kan snabbt skapa nya studentbostäder i en krisande bostadsmarknad. Men det krävs bättre anpassade skatte- och byggregler för att potentialen ska kunna utnyttjas. Det konstaterar Studentbostadsföretagen i en ny rapport.

Att bygga nya studentbostäder i en tillräcklig takt är ett ständigt problem med många utmaningar, menar Studentbostadsföretagen. De höga byggkostnaderna, bristen på tillgång till attraktiv mark, ambitioner att minska klimatpåverkan samt den priskänsliga målgruppen är några.

Studentbostadsföretagen har släppt en rapport om så kallade konverteringsbostäder, där de beskriver tio framgångsprojekt där redan befintliga byggnader i bland annat Stockholm och Göteborg har omvandlats till studentbostäder. De gamla lokalerna som har omvandlats har tidigare varit allt från vattentorn till sjukhus, men är nu fullt fungerande studentbostäder.

Konceptet att omvandla redan byggda, oanvända lokaler har många fördelar både ur en hållbarhets- och kostnadsaspekt. Konverteringarna ger en möjlighet att skapa nya studentbostäder snabbt i en krisande bostadsmarknad och samtidigt hålla ner priserna för både byggföretagen och studenterna.

Login