Sverigedemokraterna KU-anmäler Anna Ekström

Sverigedemokraterna lämnade under tisdagen in en KU-anmälan mot utbildningsminister Anna Ekström (S). Detta på grund av ”vilseledande och direkt felaktiga påståenden gällande oppositionens politiska ställningstaganden på utbildningsområdet”, skriver partiet.

– Konstitutionsutskottet har många gånger slagit fast att ministrars uttalanden skall vara korrekta oavsett var de publiceras. Då det är av stor vikt att statsråd håller sig till sanningen och alltid ger en korrekt och rättvisande bild för att upprätthålla förtroendet för regeringen har vi därför idag lämnat in en KU-anmälan mot utbildningsministern, säger Michael Rubbestad (SD), ledamot i utbildningsutskottet, i ett pressmeddelande.

Utbildningsministern ska i ett inlägg på sociala medier i november 2020 felaktigt ha hävdat att Sverigedemokraterna sagt nej till ett förbud för olämpliga och kriminella personer att driva skolor. 

Enligt Sverigedemokraterna handlade det om att partiet ville ha kraftigare åtgärder än vad regeringen föreslog och ställde sig bakom en reservation av M, L och KD efter att partiets egna reservation fallit. Partiet KU-anmälde Ekström varpå hon fick ett påpekande från konstitutionsutskottet. 

Login