Tre fack överens efter förhandling: Så ska vi gå samman

Om drygt ett och ett halvt år så ska de två lärarfacken och ett skolledarförbund gå samman i en ny organisering. Det står klart efter att förbunden till slut kom överens om den hetaste potatisen.

Att de två lärarfacken ska gå ihop till ett har diskuterats i några år. Men nu kommer en underskriven avsiktsförklaring om sammangående mellan Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och ett tredje förbund: Sveriges skolledarförbund.

– Vi har nu tagit ett omtag där vi även tar in skolledarförbundet. Vi har dessutom tillfört en tydlig tidsplan. Avsiktsförklaringen behövs för att visa att vi nu binder oss till att arbeta fram något vi kan rösta om i höst, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Altinget.

Vägen framåt baseras på fyra principer som förbunden har kommit överens om. Förbunden ska kunna ge förslag på en ny organisering redan i maj nästa år. En gemensam organisation ska vara på plats från 1 januari 2023. Innan dess väntar samtal och förhandlingar om organisationen ska se ut.

Login