"Undermåligt underlag bakom vinsttak"

VÄLFÄRD. En rapport till Välfärdsutredningen föreslår att utbildningsbranschen omfattas av vinstbegränsning. Men rapporten bygger på ett felaktigt urval där trafikskolor och kulturföreningar räknas som stödverksamheter för utbildningsväsendet, menar kritiker.

Enligt SVT Nyheter väntas Ilmar Reepalus Välfärdsutredning föreslå en vinstbegränsning på åtta procent inom välfärdssektorn. Siffran kommer från en rapport skriven av Joachim Landström, fil.dr. i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Vinsttaket på åtta procent syftar till att förhindra "övervinster" inom välfärden, där pengar istället för att återinvesteras i verksamheten tas ut i allt för stor vinst, utan att förutsättningarna för företag att bedriva sin verksamhet försämras allt för mycket. 

Men Li Jansson, branschansvarig på Almega Utbildningsföretagen och Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund är kritiska till det underlag som Joachim Landström baserat siffran för vinsttaket på. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver de att av de 100 största företagen inom kategorin "stödverksamhet för utbildningsväsendet" som analyserats så har bara 22 procent verksamheter som helt eller delvis har en koppling till offentligt finansierad utbildning.

Login