Unik studie stödjer utbildningslinjen

ARBETSLÖSHET. Att avbryta eller inte påbörja gymnasiet är förödande för framtida jobbchanser, enligt en rapport från SKL. Förutom förbättrad utbildning vill SKL se mer ferie- och sommarjobb.

Resultaten finns i en forskningsrapport från SKL, Sveriges kommuner och landsting, där man kartlagt personer födda 1981. Vanligtvis utgår analyser från tvärsnittsdata där man analyserar personer i olika åldrar och deras anknytning till arbetsmarknaden vid en given tidpunkt. SKL:s rapport visar i stället tidsserier över en och samma grupp av personer som är födda 1981, en så kallad longitudinell studie.

Redovisningen tar vid när personerna är 20 år, året efter avslutad gymnasieutbildning. Då arbetar 40 procent, 31 procent av årskullen studerar på universitet eller högskola och 10 procent studerar på Komvux. Resten tillhör gruppen som varken studerar eller arbetar.

Studien ger stöd för regeringens linje att en fullföljd gymnasieutbildning är det viktigaste för att öka möjligheterna att få ett jobb. I slutet av undersökningsperioden, när personerna är 30 år, är arbetslösheten hög bland de som inte fullföljt en gymnasieutbildning, drygt 21 procent, eller mer än var femte person. Att jämföra med knappt 7 procent för de som har gymnasieutbildning eller högre.

Login