Utbildning istället för fas 3

ARBETSLÖSHET. Att ta steget från så kallade sysselsättningsplatser till utbildning. Det är planen för de cirka 39 000 arbetssökande när Arbetsförmedlingen avvecklar Fas 3.

I början av februari inleder Arbetsförmedlingen avvecklingen av sysselsättningsfasen, eller Fas 3 som den är mer känd som. Inga nya arbetslösa kommer därför att hänvisas dit. För de omkring 39 000 personer som är inskriva, varav många har varit arbetslösa under flera års tid,  behövs det en ny typ av sysselsättning.

Vid sidan av jobb- och utvecklingsgarantin erbjuds personerna bland annat deltidsstudier på Komvux, universitet och högskola under ett halvår. Yrkesutbildningar där det finns brist på arbetskraft kan erbjudas under två år dessutom erbjuds studiemotiverande kurser på Folkhögskolor. Dessutom förlängs SFI-utbildningen från ett halvt år till ett helt.

De så kallade sysselsättningsplatserna inom jobb- och utvecklingsgarantin kommer successivt att avvecklas under två år. Enligt Susanne Engberg, sektionschef på Arbetsförmedlingen, var ett av de stora problemen med sysselsättningsplatserna att det saknades möjligheter till mer individuella insatser. Förhoppningen är att det ska öppna fler dörrar för personer som länge varit arbetslösa eftersom många har låg utbildningsnivå.

Login