Utbildningssektorns förslag till nästa regerings Att göra-lista

Altinget har frågat företrädare och verksamma i utbildningssektorn om vad de anser är den viktigaste reformen under kommande mandatperiod. Den kommande utbildningsministern kommer inte att behöva gå sysslolös. 

Altinget har tidigare lyssnat med debattörer och sakkunniga inom utbildningssektorn om vem de hoppas respektive tror tar rodret på utbildningsdepartementet i kommande regering. Men vilka reformdrömmar har branschen inför mandatperioden? Här spretar svaren, men klart är att den som slutligen får jobbet som utbildnings- respektive skolminister inte kommer att lida brist på uppgifter. 

När Altinget frågar företrädare och verksamma i utbildningssektorn om vad de anser är den viktigaste reformen under kommande mandatperiod nämns bland annat extern/central rättning av nationella prov, översyn av resurstilldelningssystemet i högskolan, differentierad skolpeng, att avskaffa den fria etableringsrätten med mera.

En skriver att det viktigaste är att ”Öka den nationella statliga kontrollen av skolan, komma vidare i att skolan ska styras och finansieras av staten fullt ut för att stärka likvärdigheten”, en annan lyfter fram ”Att få till mindre vansinniga regler för urval till fristående och kommunala skolor”, som en viktig ambition.

Login