Utredare vill ha förbud mot barntolkar och åtgärder inom branschen

UTREDNING. Omkring 2 miljarder kronor per år inom den offentliga sektorn till tolktjänster. Nu vill en utredningen se förbud mot barn som tolkar samt åtgärder för att det ska bli mer rättssäkert och mer kostnadseffektivt.

I strax över ett år har den tidigare landshövdingen över Västernorrlands län, Gunnar Holmgren, utrett användandet av tolktjänster inom det offentliga. Och det enkla svaret på hur det ser ut i dag, är att få har koll på hur det faktiskt ser ut. 

– Det som förvånade mig var att myndigheterna inte pratat igenom vilka krav som är rimliga att ställa när man upphandlar den här typen av tjänster. Det känns som att detta flugit under radarn. Jag hade förväntat mig att de större myndigheterna, som har samma behov av tolkar, skulle ha pratat samman mer, säger särskilde utredare Gunnar Holmgren till Altinget. 

På statlig nivå används auktoriserade tolkar i större utsträckning. Trots det finns det tre olika ramavtal för tolktjänster eftersom de inte kunnat enats om ett gemensamt. Det är samma pool av tolkar som myndigheterna jobbar emot. Men det leder i dag till att myndigheterna konkurrerar ut varandra med smartare avtal. Under 2017 använde statliga myndigheter tolktjänster för cirka 725 miljoner. 

Login