Utvärdering: Högskolereform har minskat social snedrekrytering

1977 års högskolereform, då flera nya lärosäten etablerades runt om i landet, har bidragit till att minska den sociala snedrekryteringen till högskolan, visar en ny utvärdering. ”Den lyckades få ungdomar från icke-akademikerhem att läsa vidare”, säger Andreas Bergh, en av forskarna bakom rapporten.

Högskolereformen 1977 innebar att Sverige fick 12 nya regionala lärosäten. Syftet var bland annat att genom en geografisk spridning av lärosäten få fler att läsa vidare och att socioekonomiskt bredda rekryteringen till högre studier. 

Nästan 40 år efter reformen har forskarna Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, Henrik Hällerfors, doktorand i nationalekonomi vid Uppsala universitet, Joacim Tåg, programchef vid IFN och Thomas Åstebro, professor i entreprenörskap vid HEC i Paris, sett över reformen i en ny rapport. Samtliga är även verksamma vid Institutet för näringslivsforskning (IFN).  

– Om det har varit en lyckad reform eller inte beror på vad man hoppades på, säger Andreas Bergh på ett seminarium anordnat av SNS.  

Login