Fack kräver skyddad yrkestitel för medicinska sekreterare

Överhoppade luncher, övertid och höga sjukskrivningstal. Så ser arbetsmiljön ut för medicinska sekreterare enligt en rapport som fackförbundet Vision släpper idag. Fackförbundet vill att yrkestiteln skyddas, för att höja yrkets status.

Rapporten, som baserar sig på Visions arbetsmiljöundersökning 2022, visar att bland dem som har svarat känner nästan hälften olust när det går till arbetet. En av fem hoppar över lunchen eller tar med arbete hem minst en dag i veckan på grund av arbetsbelastningen. Samtidigt råder det brist på medicinska sekreterare i nästan alla regioner. Vision varnar nu för att dålig arbetsmiljö riskerar patientsäkerheten. När det saknas medicinska sekreterare blir det annan vårdpersonal som får sköta de arbetsuppgifterna. 

”Medicinska sekreterare har en nyckelroll för patientsäkerheten inom hälso-och sjukvården. De ser till att läkartid bokas, att journaler skrivs och att resultatet av provsvar skickas. För att effektivisera vården och ge sjuksköterskor och läkare mer tid med patienterna behöver villkoren för sekreterarna förbättras”, säger Mariela Ferré Hofman, medicinsk sekreterare vid onkologen på Skånes universitetssjukhus i Lund och ledamot i Visions förbundsstyrelse i ett uttalande.{{factbox:4182:R}}

Undersökningen har också tittat på sjukfrånvaro och sjuknärvaro. Medicinska sekreterare har i snitt 14 sjukdagar per år enligt Försäkringskassans siffror från 2021, samtidigt som nästan var fjärde svarande uppger att de har arbetat mer än fyra gånger under det senaste året, trots att de egentligen varit sjuka. Att inte belasta kollegor eller att inte ha råd att vara sjukskriven är de vanligaste orsakerna till sjuknärvaron. 

Login