HD säger nej till husrannsakan i biobank

SEKRETESS. Riksåklagaren får nej från Högsta domstolen. En utredning av en grov misshandel är inte skäl nog för att tillåta husrannsakan i en biobank – trots att provgivaren själv går med på det.

Biobanken sade nej, Inspektionen får vård och omsorg sade också nej, tingsrätten likaså. Men Svea hovrätt gav tillstånd till husrannsakan i syfte att komma åt vävnadsprover inom ramen för en förundersökning om grov misshandel.

Stockholms medicinska biobank överklagade Svea hovrätts beslut och får Högsta domstolen, HD, med sig. HD avslår riksåklagarens begäran om husrannsakan, med hänvisning till att en förutsättning för användningen av biobanker är att förtroendet upprätthålls, annars är inte människor beredda att låta sina vävnadsprover bevaras i biobankerna.

Det är inte den misstänktes vävnadsprover som är aktuella, utan målsägandens. Förundersökningen om grov misshandel gäller att virussmitta ska ha överförts vid samlag. Syftet är att jämföra virus hos den misstänkte med virus hos målsägande, men målsägandes virusnivåer är för låga för att kunna jämföra med den misstänktes. Därför skulle provet i biobanken användas i förundersökningen.

Login