Varierande efterfrågan på vårdyrken

Efterfrågan på flera av vårdens professioner kommer att vara stor under flera år framåt. Men efterfrågan varierar över landet, visar Arbetsförmedlingens yrkesbarometer. 

Yrkesbarometern visar var möjligheterna till arbete är störst på fem års sikt för den som gått en högskoleutbildning. Bland vårdyrkena råder det brist på bland annat arbetsterapeuter, läkare och biomedicinska analytiker.

För apotekare råder det som arbetsförmedlingen kallar en paradoxsituation, där det är svårt att rekrytera, samtidigt som det är svårt att få arbete. De faktorer som bidrar till paradoxen är en hög andel deltidsarbetande, en hög andel som lämnar yrket och en hög arbetslöshet inom yrket. Samma bild redovisas för barnmorskor.

För arbetsterapeuter råder det balans mellan utbud och efterfrågan i sju regioner i södra Sverige, medan övriga regioner behöver rekrytera. För fysioterapeuter och sjukgymnaster är bilden den omvända. Rekryteringsbehoven finns främst i mellersta och södra Sverige, medan det råder balans i de norra regionerna. 

Login