Förslag på grundlagsskyddad aborträtt får vänta

Regeringen förlänger tiden för utredningen som ska titta på flera ändringar i grundlagen, bland annat en grundlagsskyddad rätt till abort och återkallelse av medborgarskap. 

2023 års fri- och rättighetskommitté arbetar sedan förra sommaren med flera omdiskuterade frågor om vad som egentligen borde läggas in i våra grundlagar. 

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet vill bland annat grundlagsskydda rätten till abort.

Den parlamentariska kommittén ska också titta på om rätten till domstolsprövning och ett generellt skydd mot diskriminering ska läggas till i regeringsformen. Även möjligheten att återkalla medborgarskap för den med dubbla medborgarskap som begått allvarliga brott undersöks, och om föreningsfriheten ska begränsas för att förbjuda deltagande i kriminella gäng – något Socialdemokraterna kallat en ”ineffektiv åtgärd”.

Kommittén, med justitieråd Henrik Jermsten som ordförande, skulle först lägga fram sina förslag den 1 december 2024. Nu skjuts deadlinen fram en månad och kommittén ska i stället presentera sitt betänkande senast den 7 januari 2025.  

Beslutskedja: Utredning: Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter, Dir. 2023:83

15/6
2023
30/8
2023
30/9
2024
1/12
2024

Forrige artikel Lars Stjernkvist:  ”Låt oss ta oss an de lågt hängande frukterna” Lars Stjernkvist: ”Låt oss ta oss an de lågt hängande frukterna”