Infektionssjukdom drabbar oftare lågutbildade

KORTNYTT. Låg utbildning, låg inkomst eller arbetslöshet ökar sannolikheten att drabbas av en infektionssjukdom, enligt en studie från Folkhälsomyndigheten.

Undersökningen visar bland annat att personer som drabbats av allvarliga bakteriella infektioner, antibiotikaresistenta infektioner och tuberkulos hade större sannolikhet att vara lågutbildade, låg inkomst eller att vara i arbetslöshet. Det visar en studie som har utförts vid Folkhälsomyndigheten.

– Fynden från vår studie visar att socioekonomisk tillhörighet fortfarande spelar roll i Sverige för vilka som drabbas av vissa infektionssjukdomar. Det här är viktig kunskap som kan användas till bättre riktade insatser för att minska antalet som smittas, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten som har lett arbetet med studien, i ett pressmeddelande.

Studie har genomförts genom att information från Skatteverket om födelseland, utbildning, inkomst och arbetsstatus hos dem med en anmälningspliktig sjukdom jämförts med motsvarande uppgifter från personer som inte rapporterats med någon sjukdom.

Login