SD vill avskaffa sjukhusskatten

BUDGETMOTION. Sverigedemokraterna vill avskaffa sjukhusskatten, det vill säga återinföra avdragsrätten på privata sjukvårdsförsäkringar. Även Kristdemokraterna har med det i sin budgetmotion.

Nuvarande regeringen tog bort avdragsrätten på privata sjukvårdsförsäkringar. En ändring som trädde i kraft den 1 juli i år och som skulle ge statskassan cirka 1,2 miljarder kronor per år, enligt regeringens beräkningar.

Sverigedemokraterna kallar den nya förmånsbeskattningen för "sjukvårdsskatt" och förelår i sin budgetmotion, som presenterades på torsdagen, att avdragsrätten återinförs. Förslaget berör upp emot en halv miljon löntagare och egenföretagare, enligt partiets budgetmotion.

"Privata sjukvårdsförsäkringar som ger tillgång till privat sjukvård vid sidan av den ordinarie offentliga vården har medfört till en avlastning från vårdköerna. En ökad beskattning på privat sjukvård kan medföra till att allt fler väljer att ställa sig i de ordinarie vårdköerna och på så sätt ytterligare belasta den, redan problemfyllda offentliga vården med längre väntetider." skriver Sverigedemokraterna.

Login