"Vi får se hur mycket hon vågar"

NY REGERING. Annika Strandhäll (S) återgår till att vara socialförsäkringsminister på heltid. Istället får Lena Hallengren (S) kliva fram som ny socialminister.

– Vi får se hur mycket hon vågar och hur väl hon lyssnar. Vi kommer att vara bråkiga om det behövs, säger Liberalernas vårdpolitiska talesperson Lina Nordquist.

I den nya regering som statsminister Stefan Löfven presenterade på måndagen går Lena Hallengren från att vara barn-, äldre- och jämställdhetsminister till att få ansvar för den mycket omfångsrika och blytunga portföljen som socialminister. Hon fortsätter ha ansvar barn-, socialtjänst- och äldrefrågorna samt det politiskt laddade området funktionshinder, det vill säga frågorna kring LSS- och personlig assistans. Jämställdhetsfrågorna däremot flyttas till den nya jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP).

Därutöver får alltså Lena Hallengren ansvar för hela sjukvårdspolitiken, för folkhälsan och för att genomföra det ganska omfattande punktprogram som C+L+S+MP-överenskommelsen innebär på vårdområdet.

Idrottsfrågorna däremot, som ingått i socialministerportföljen, flyttas över till kulturdepartementet och nya kulturministern Amanda Lind (MP).

Login