Utredare petas: ”Skälet är min partipolitiska koppling”

Särskilda utredaren Marika Lindgren Åsbrink har petats av regeringen. Skälet, enligt henne: hennes S-kopplingar. ”Det är den enda förklaringen jag fått”, säger hon till Altinget.

Marika Lindgren Åsbrink har lett arbetet med utredningen Förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor. Förra veckan valde regeringen att entlediga henne från uppdraget samtidigt som man gav utredningen ett tilläggsdirektiv. 

På Twitter skriver Lindgren Åsbrink att ”det enda och uttalade skälet är min partipolitiska koppling.” 

– Det är den enda förklaringen jag fått. Jag har haft kontakt med departementet och de har framfört att man från regeringens sida vill ha en utredare som inte har min partipolitiska koppling, säger hon till Altinget.

Lindgren Åsbrink fick 2020 en tjänst som chefsutredare för Socialdemokraterna. Hon har även varit ordförande för grundskole- och gymnasienämnden i Sundbyberg.

Klar i maj

Utredningen skulle presenterats om lite mer än en månad, men fick förlängd tid i och med tilläggsdirektivet.

– Jag frågade om jag inte kunde få göra klart det, för jag har ju ändå gjort nästan hela utredningen. Men det fick jag inte. 

Varför tror du att du inte fick presentera?

– Jag har inte fått någon annan förklaring mer än att man inte vill ha någon med min partipolitiska koppling.

Regeringen: Naturligt att se över vem som ska leda

”Regeringen lägger om integrationspolitiken från kravlöshet till krav och möjligheter för de som kommer till Sverige. Därför är det nya tilläggsdirektivet om styrningen av integrationspolitiken viktigt. Vi har med ett breddat uppdrag tillsatt en ny utredare som är en av Sveriges kunnigaste experter inom integrationsområdet. I samband med ett nytt uppdrag är det naturligt att regeringen ser över vem som ska leda utredningen.”, skriver integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrsons (L) pressekreterare Christoffer Heimbrand till Altinget. 

Beslutskedja: Förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor

25/5
2022
5/4
2023
5/4
2023
31/5
2023
31/5
2023
31/5
2023
31/5
2023
15/11
2023
31/1
2024
1/2
2024
14/6
2024
28/10
2024

Forrige artikel Krånglig myndighetskedja när nyanlända lärare ska börja jobba Krånglig myndighetskedja när nyanlända lärare ska börja jobba Næste artikel Nu får generaldirektörer och landshövdingar jobba längre Nu får generaldirektörer och landshövdingar jobba längre
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.