Så mycket får myndigheterna i budgeten

Ett miljardtillskott till Kriminalvården och en förstärkning av Försäkringskassan och säkerheten på Sveriges ambassader. Så mycket får myndigheterna i regeringens och Sverigedemokraternas budgetförslag.

Regeringen och Sverigedemokraterna ska möta gängkriminaliteten med 1,38 miljarder till Kriminalvårdens utbyggnad och drygt 300 miljoner till Statens institutionsstyrelse för fler platser och ökad säkerhet. Samtidigt drar regeringen och Sverigedemokraterna ned på anslaget till Brottsförebyggande rådet. Det framgår av regeringens och Sverigedemokraternas vårändringsbudget som lämnas till riksdagen på måndagen. {{toplink}}

Bland myndigheterna får annars Transportstyrelsen ett större tillskott på 1,35 miljarder kronor för att undvika avgiftshöjningar för flygbolagen.

Även Försäkringskassan får en förstärkning på 450 miljoner kronor, bland annat för att korta handläggningstider. 

Finansministern ger även sin egen myndighet, Regeringskansliet, ytterligare 286 miljoner kronor. En svag svensk krona har ökat utgifterna, samtidigt som säkerheten vid Sveriges ambassader i utlandet ska förbättras. 

– Regeringskansliet har som andra myndigheter också haft nedskärningar. De här resurserna till Regeringskansliet är till säkerhetsarbete utifrån säkerhetsläget, säger Elisabeth Svantesson (M) till Altinget.

 

Forrige artikel Hon hade kunnat bli statsminister, men Palmemordet förändrade allt Hon hade kunnat bli statsminister, men Palmemordet förändrade allt Næste artikel Finansministern: Fler kommer att bli arbetslösa Finansministern: Fler kommer att bli arbetslösa
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.