Fremia och AF i uppgörelse om långtidsarbetslöshet

Arbetsförmedlingen och Fremia ingår en överenskommelse som ska bekämpa långtidsarbetslösheten. ”Sammansättningen av de inskrivna på Arbetsförmedlingen har förändrats, de som har varit inskrivna två år eller längre ökar i andel. Inom civilsamhället når man ofta de här grupperna,” säger Lars Lööw, överdirektör på Arbetsförmedlingen.

– Arbetsförmedlingen är mitt i en stor omvandling, där huvuddelen av den nationella arbetsmarknadspolitiken läggs ut på fristående aktörer. I det läget tycker vi att det är viktigt att man även tar hjälp av idéburna aktörer, säger Fremias vd Petter Skogar till Altinget.

I och med överenskommelsen bildar AF och Fremia ”Nationell samverkansgrupp för idéburen verksamhet inom det arbetsmarknadspolitiska området”. Petter Skogar ser framför sig att det här ska skapa en stabil struktur för deras samarbete. 

Varannan inskriven

Just långtidsarbetslösheten har visat sig vara en svår nöt att knäcka. Nästan varannan person som i mars var inskriven på AF räknades som långtidsarbetslös. Och av dessa hade 57 procent varit inskrivna i två år eller längre.

– Nu får vi en gemensam plattform för att diskutera hur vi löser ett antal utmaningar. Det kanske inte låter så mycket, men både vi och civilsamhället behöver hitta nya ytor nu när arbetsmarknadspolitiken organiseras om. När vi köper tjänster i så stor utsträckning blir det tal om upphandlingsregler och annat som gör att vi behöver hitta nya sätt att jobba i relation till hur vi har samarbetat historiskt, säger Lars Lööw till Altinget.

Förstå drivkrafter

På frågan om vad största behovet är, lyfter båda att man behöver bli bättre på att förstå varandra när det gäller drivkrafter, kompetenser och arbetssätt.

– Samverkansgruppen ska också underlätta regionala och lokala initiativ och skapa bättre förutsättningar för idéburna aktörer att ge anpassade insatser till personer som står långt från arbetsmarknaden, säger Lars Lööw. 

Överenskommelsen sträcker sig till slutet av 2023 och är tänkt att därefter följas upp av en ny. AF har redan börjat ta fram statistik över idéburna aktörer inom arbetsmarknadspolitiken.

Påverkar detta hur man använder sig av Arbetsintegrerande sociala företag, ASF?

– Det hoppas vi, men inte bara ASF. Men egentligen handlar det om att alla aktörer inom idéburen sektor, och deras kompetens, tas tillvara i kampen mot arbetslösheten, säger Petter Skogar.

– Sedan ser jag detta med statistiken som en grundförutsättning för att få fundamenten på plats. Hur ser det ut i dag? För när saker händer så kommer de att hända på lokal och regional nivå. Men grundstrukturen behöver vara på plats, säger Petter Skogar.

Inom dagens ramar

Som myndighet styrs AF:s arbete i hög utsträckning av regleringsbrevet.

Vilka möjligheter har ni att hitta särlösningar för idéburna aktörer?

– Vi behöver hitta lösningar inom ordinarie system och se vad man kan göra inom ramen för de lagar och regler som redan finns. Om vi då ser ett bristande utrymme i dagens system så får vi uppmärksamma regering och riskdag på det, säger Lars Lööw.

Forrige artikel Wallenskog: Staten kan behöva sänka sina krav på personaltäthet i välfärden Wallenskog: Staten kan behöva sänka sina krav på personaltäthet i välfärden Næste artikel Västerbotten bryter arbetslöshetstrenden – ”Brist på arbetskraft” Västerbotten bryter arbetslöshetstrenden – ”Brist på arbetskraft”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.