Gig-arbetare får skydd i nya EU-lagar – trots tysk-fransk tvekan

På måndagen antog EU-ländernas arbetsmarknadsministrar slutligen den omstridda lag som har som mål att skydda miljontals europeiska gig-arbetare. Trots fortsatt tveksamhet från EU:s jättar Tyskland och Frankrike.

Efter att ha röstats ner vid två tidigare tillfällen godkände EU:s arbetsmarknadsministrar på måndagen slutligen plattformsdirektivet, som syftar till att ge större rättigheter till de som arbetar för digitala plattformar såsom cykelbud och chaufförer för företag som Uber.

Sveriges arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) var bland de som röstade för det och han påpekade att han ser att överenskommelsen är kompatibel med svenska arbetsmarknadsmodellen:

– Vi är väldigt glada att vi nått denna balanserade lösning för plattformsdirektivet. Det var också en viktig prioritering under vårt ordförandeskap. Sverige kan därför så klart stödja överenskommelsen som ligger på bordet, sade Pehrson vid ministrarnas möte, och fortsatte:

– Vii vill tacka alla involverade för det hårda arbete före och efter oss för en lösning som inkluderar en bestämmelse som gör det möjligt att undvika vissa regler via kollektivavtal.

Ger stor frihet till medlemsstater

Den lagtext som antagits är den som förhandlades fram i februari, som är en urvattnad version av EU-kommissionens ursprungsförslag. Istället för att ställa upp kriterier för när en gig-arbetare ska anses vara anställd enligt lag, kräver den av medlemsstater att själva fastställa en rättslig presumtion. Medlemsstaterna får alltså fria händer att definiera vad som krävs för att någon ska anses vara anställd i juridisk mening när det konstateras att plattformen leder och kontrollerar arbetet.

Europafacket ETUC var ändå nöjda med beskedet om ministrarnas godkännande av överenskommelsen.

”Äntligen presenteras lösningar på problemet med falska egenföretagare. Dagens beslut innebär att miljontals människor som arbetar via digitala plattformar inte längre kommer att luras på minimilön, sjuklön, semesterersättning och social trygghet”, sade ETUC:s förbundssekreterare Ludovic Voet i ett pressmeddelande.

Frankrike och Tyskland kunde inte stödja

Att överenskommelsen nu kunde godkännas berodde på att Estland och Grekland valde att rösta för, trots tidigare invändningar. Det innebar att trots att EU:s jättar Tyskland och Frankrike inte röstade för fanns det ändå en kvalificerad majoritet som stödde överenskommelsen. Frankrike har meddelat att de måste få ytterligare klargöranden från EU-kommissionen innan de kan stödja den, rapporterar Euractiv. Tyskland har å sin sida inte lyckats enas inom sin regering och var därför tvunget att lägga ner sin röst.

Direktivet måste nu ratificeras formellt i ministerrådet och av Europaparlamentet.

Forrige artikel Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad” Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad” Næste artikel Ministern efter kritiken mot sammanslagningar: ”Det kommer att ta tid att analysera” Ministern efter kritiken mot sammanslagningar: ”Det kommer att ta tid att analysera”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.