Ministern efter kritiken mot sammanslagningar: ”Det kommer att ta tid att analysera”

Det är inte säkert att den sammanslagning av Statskontoret och ESV, som regeringen velat se, blir av. Nu skickas förslagen om sammanslagningar på remiss innan beslut ska fattas.

”Sverige ska få färre men bättre myndigheter”, skrev KD-ledaren Ebba Busch och civilminister Erik Slottner (KD) i en debattartikel i Expressen förra veckan. 

Förutom flera pågående utredningar är regeringens mål att tio myndigheter ska bli fem från och med 2026. Det gäller bland annat Konstnärsnämnden och Statens kulturråd och Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Arbetsmiljöverket.

Myndigheterna har fått i uppdrag att själva titta på hur en sammanslagning ska gå till och har nu lämnat sina rapporter till regeringen. Där framkommer det att alla myndigheter som kan komma att avvecklas för att uppgå i den större myndigheten är skeptiska till regeringens förslag. De ser risker för initialt ökade kostnader och att kärnverksamheten blir lidande eller trängs ut i en annan myndighet.

{{toplink}}

Civilministern vill ännu inte kommentera rapporterna.  

– Jag har faktiskt inte hunnit sätta mig in i deras bedömningar. Det här kommer ta lite tid att analysera och bereda, säger han till Altinget.

När det gäller Statskontoret, som föreslås inordnas i Ekonomistyrningsverket, pekar myndigheten på risken att ekonomiska värden får större utrymme än andra perspektiv vid ett sammangående.

Erik Slottner tycker att det är bra att perspektivet lyfts.

– Sedan får vi se hur vi kan undvika så att det inte blir så. Det där kan man lösa på olika sätt, genom reserverade medel, avdelningsindelningar och annat som minskar risken för att det sker, säger han.

– Det är inte meningen att det ska bli ett större ekonomistyrningsverk, utan det handlar om myndigheter som båda har viktiga uppdrag och där det också skulle kunna bli synergieffekter.

Både förvaltningspolitiska forskare och Statskontoret menar att en avveckling av Statskontoret skulle leda till att granskningen av den statliga ekonomistyrningen försvinner, när verksamheten flyttar in i ESV.

Slottner vill vänta in remissvaren innan han kommenterar frågan, men öppnar i viss mån för att ompröva sin och regeringens hållning när det gäller sammanslagningarna.

– Är det övertygande argument emot, då ska vi såklart inte gå vidare. {{toplink}}

Beslutskedja: En översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering

14/9
2023
19/9
2023
19/9
2023
10/11
2023
22/11
2023
19/12
2023
21/2
2024
13/3
2024
20/3
2024
3/5
2024
15/12
2024
15/12
2024

Forrige artikel Gig-arbetare får skydd i nya EU-lagar – trots tysk-fransk tvekan Gig-arbetare får skydd i nya EU-lagar – trots tysk-fransk tvekan Næste artikel Kärvt i avtalsförhandlingarna – arbetstidsförkortning knäckfrågan Kärvt i avtalsförhandlingarna – arbetstidsförkortning knäckfrågan
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.