Hit flyttar den nya myndigheten

Utbetalningsmyndigheten inleder sin verksamhet vid årsskiftet. Efter att regeringen ändrat lokaliseringsorten till Stockholmsområdet har myndigheten nu tecknat kontrakt om nya lokaler i Hammarby sjöstad.

Den nya Utbetalningsmyndigheten ska arbeta för att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet och bland annat hantera utbetalningar från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Arbetsförmedlingen och Skatteverket.

Nu har utredningen som arbetar för inrättandet av myndigheten tecknat avtal för det nya kontoret, som efter ett nytt beslut av regeringen i höstas ska ligga ”i Stockholmsområdet” i stället för Södertälje.

Altingets gratis nyhetsbrev

Fler myndigheter i byggnaden

Utbetalningsmyndigheten kommer få ett eget våningsplan på 1 770 kvadratmeter i åttavåningshuset Sthlm 04 i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Lokalerna hyrs ut av Skanska och bland andra hyresgäster finns Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Myndigheten för press, radio och tv.

Den nya myndigheten inleder sin verksamhet den 1 januari 2024 i lokalerna i Hammarby sjöstad, då också utredningen som arbetar för inrättandet avslutas. Men redan nu flaggar utredningen för ytterligare lokalbehov och högre lokalkostnader från 2026/2027.

Utredningens bedömning är att ”en fullt utbyggd serviceverksamhet inte kommer att rymmas i myndighetens befintliga lokaler. Serviceverksamhetens karaktär, med arbetsuppgifter liknande ett call-center, gör den också mindre lämplig att husera i samma lokaler som arbetet avseende dataanalys och granskning”.

De nya lokalerna bedömer utredaren är fullt möjliga att lokalisera till annan ort i landet.

{{toplink}}

Horisontell skyskrapa

Bakom kontorshuset står arkitektbyrån Gatun och byggnaden beskrivs som ”en landscraper”, en skyskrapa i horisontalläge. Skanska skriver:

”Byggnaden är skapad för hyresgäster vars kärnverksamhet är att tänka utanför boxen. (...) Arkitekterna lät sig inspireras av musik och det har sagt mer än en gång att ”architecture is music frozen in the moment”.

Utöver restaurang, cykelrum och omklädningsrum finns också en stor takterrass med utsikt över Stockholm.

Beslutskedja: Inrättande av Utbetalningsmyndigheten

4/3
2022
9/12
2022
19/2
2023
6/3
2023
8/5
2023
31/12
2023
31/12
2023

Forrige artikel Utredning om entreprenörsansvar får mer tid på sig Utredning om entreprenörsansvar får mer tid på sig Næste artikel Arbetsförmedlingen: Politiken kan behöva sänka sin ambitionsnivå Arbetsförmedlingen: Politiken kan behöva sänka sin ambitionsnivå
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.