”Inget som Centern kan bestämma” – reaktioner på Demiroks utspel

LO och Svenskt Näringsliv har både kritik och frågor gällande Centerpartiets förslag på ett nystartsår. ”Idén om att man automatiskt ska få ett etableringsjobb är jättekonstig. Det är en anställningsform och inget som Centern kan bestämma”, säger LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö.

Alla som inte har haft ett jobb på tre år i Sverige ska delta i ett så kallat nystartsår. Den som inte deltar ska få ”påtagligt lägre” bidrag, sade C-ledaren Muharrem Demirok på en pressträff i Almedalen under tisdagen. 

– Vi utesluter ingenting utom barnbidrag eftersom barnbidrag är en rättighet och viktigt för att undvika barnfattigdom, sade partiets ekonomiska talesperson Martin Ådahl till TT.

Partiets reformpaket ska ”få bukt med utanförskapet och få ner arbetslösheten och stärka skola och grundläggande utbildning.”

– Av 344 000 arbetslösa är nästan 58 procent utrikes födda – ett enormt utanförskap som behöver åtgärdas. Vi måste göra något på riktigt och ge nycklarna till en lyckad integrering – språk, utbildning och jobb, sade Muharrem Demirok.

Rätt till etableringsjobb

Nystartsåret, för utrikes födda som står långt ifrån arbetsmarknaden, ska bestå av studier på heltid i svenska och yrkesutbildning. Detta kombineras med jobbmatchning och praktik. 

Efter genomgånget nystartsår ska man få rätt till etableringsjobb. Den som vägrar delta trots längre arbetslöshet ska enligt Centerpartiets förslag få ”påtagligt lägre” bidrag.

LO:s nyutnämnde chefsekonom Torbjörn Hållö har invändningar mot båda förslagen.

– Idén om att man automatiskt ska få ett etableringsjobb är jättekonstig. Det är en anställningsform, en kollektivavtalsform för anställning. Så det är inget som Centern kan bestämma, säger han till Altinget.

Vad tycker du om förslaget att sänka bidragen för den som inte deltar?  

– Jag tror kanske inte att det är de ekonomiska incitamenten som är problemet. Detta är ju en effekt av att har du svag utbildningsbakgrund. Det är väldigt svårt att lära sig ett nytt språk.

– Det här är ingen grupp som får några stora pengar heller. De lever i praktiken på socialbidrag eller motsvarande. Så de har ju väldigt små ekonomiska inkomster i dagsläget, säger Torbjörn Hållö.

Behöver redas ut

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt skriver i ett sms till Altinget: ”Det är jättebra att man presenterar offensiva förslag för att bryta utanförskapet. Integrationen har tyvärr blivit lite bortglömd i debatten och det är därför glädjande att fler vill diskutera denna fråga.”

”När det gäller själva förslaget är det många detaljer som skulle behöva redas ut innan det går att utvärdera. Ett viktigt första steg vore att stärka sfi-utbildningen och se till att skapa effektiva instegsjobb för dem som är långtidsarbetslösa i dag”, fortsätter Daunfeldt.

,

Forrige artikel C vill införa obligatoriskt nystartsår C vill införa obligatoriskt nystartsår Næste artikel Vårdkonflikten avblåst – SKR-toppen: ”Det känns oerhört positivt” Vårdkonflikten avblåst – SKR-toppen: ”Det känns oerhört positivt”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.