Jakob Lagercrantz har avlidit

2030-sekretariatets grundare och vd Jakob Lagercrantz har avlidit. ”Jakob var och förblir en ledstjärna för hur vi hittar kreativa, konstruktiva klimatlösningar där så många kört fast.” säger medgrundaren Mattias Goldmann till Altinget.

2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz har avlidit efter en kort tids sjukdom. Lagercrantz hade en bakgrund som chef för Greenpeace Sverige, ordförande för Gröna bilister samt grundare av miljökonsultföretaget Ecoplan. År 2013 grundade han 2030-sekretariatet tillsammans med Mattias Goldmann.

– Jakob var och förblir en ledstjärna för hur vi hittar kreativa, konstruktiva klimatlösningar där så många kört fast. Han, jag och 2030-sekretariatets alla medarbetare och partners genom åren var avgörande för att visionen om en fossilfri fordonsflotta blev svensk lag med sju partier i ryggen; det kanske tydligaste exemplet på hur Sverige konkret vill vara föredömet och vägvisaren för andra, säger Mattias Goldmann.

Löftet om 2030-fest ligger fast

2030-sekretariatets syfte är att säkerställa att klimatmålet för Sveriges fordonssektor – att utsläppen ska minska med 70 procent till år 2030 jämfört med år 2010 – uppnås. Löftet om att ha en fest den sista december år 2030 när målet är uppnått ligger fast, enligt Goldmann.

– Sorgen är oerhörd och saknaden enorm, men också beslutsamheten att följa Jakobs vilja och förverkliga klimatmålen vi enats om. Jakob och jag lovade varandra att vi ska ha en Mission Accomplished-fest den sista december 2030 för att målet är uppfyllt, och därefter avveckla 2030-sekretariatet. Det målet är beslutsamheten nu större än någonsin att uppnå, och festen är till Jakobs ära, säger han.

Forrige artikel Hela styrelsen skulle avsättas – utmanare drog sig ur Næste artikel Byggföretagen snor klimatexpert från Regeringskansliet
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.