Pehrson (L) om Teslakonflikten: Hotet mot svenska modellen kommer från EU

Under onsdagen trappades IF Metalls konflikt med Tesla upp, då även fackförbundet Seko anslöt sig med sympatiåtgärder. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) tror inte att det stora hotet mot den svenska modellen är den fackliga anslutningsgraden eller kollektivavtalen. ”Den stora utmaningen ligger på europeisk nivå”, säger han.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) markerar att han och regeringen inte vill lägga sig i den pågående konflikten mellan IF Metall och Tesla. Till flera reportrar upprepade han vid en presskonferens under onsdagen att den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter gör upp sinsemellan, har tjänat Sverige väl. Och att Medlingsinstitutet finns tillhands som stöd om eller när det behövs.

Kollektivavtal stridsfråga

Samtidigt kan man se hur flera företag med något av uppstickarprofil har hamnat i konflikt gällande kollektivavtal. Klarna fick ett först i förra veckan, genom att bli medlem i Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation (BAO). Därmed omfattas de av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia, vilket Dagens Nyheter rapporterade om. Spotify har däremot ännu inget.

I konflikten mellan IF Metall och Tesla har nu Seko, Fastighetsanställdas förbund, Transportarbetarförbundet, Hamnarbetarförbundet och Elektrikerna varslat om sympatiåtgärder, vilket SVT har rapporterat om.

– Den stora utmaningen för den svenska modellen utspelar sig på europeisk nivå. Risken att europeiska spelregler lägger krokben eller lägger sig i den svenska modellen när man fattar beslut i EU, det tror jag vi måste vara mycket vaksamma på kommande år, och det är regeringen, säger Johan Pehrson till Altinget.

– Så ser vi också hur den tekniska utvecklingen går väldigt, väldigt fort, där makten flyttas från klassiska investerare eller kapitalägare, till individer med kapitalet i sina hjärnor, fortsätter han.

Med det syftar Johan Pehrson på att kunskap i allt högre utsträckning är makt på arbetsmarknaden.

– Det här påverkar den svenska modellen och vi för löpande samtal om vad utvecklingen på arbetsmarknaden betyder, och det gör vi med såväl arbetsgivare som med fackliga företrädare.

Sköt regeringen sig i foten med lönegolvet för arbetskraftsinvandrare? SVT rapporterade häromdagen om ett städföretag i Halmstad som fick höja lönerna kraftigt för att personalen ska kunna vara kvar. Det kan väl också ses som ett ingrepp i den svenska modellen?

– Vi inför inte ett lönegolv, vi förändrar ett befintligt lönegolv. Det här gäller bara för personer som kommer till Sverige enkom för att arbeta. Det har inget att göra med européer som använder den fria rörligheten, eller personer som är här på asyl eller under utredning. Det är personer som kommer till Sverige men har alldeles för låga löner. Då har vi höjt det golvet i väntan på utredningen, säger Johan Pehrson.

Forrige artikel Riksrevisionen ska granska hur distansarbete påverkar myndigheterna Riksrevisionen ska granska hur distansarbete påverkar myndigheterna Næste artikel KD slopar barnomsorgspeng – vill förlänga föräldraledigheten KD slopar barnomsorgspeng – vill förlänga föräldraledigheten
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.