KD slopar barnomsorgspeng – vill förlänga föräldraledigheten

Partistyrelsens förslag om ett nytt familjepolitiskt program antogs i stora delar på Kristdemokraternas riksting. Partiet ska nu verka för en utökad föräldraförsäkring i stället för barnomsorgspeng och flerbarnstillägget ska behållas. 

HELSINGBORG. På lördagen röstade Kristdemokraternas riksting igenom den familjepolitiska proposition som partistyrelsen lagt fram, som bland annat innebär att barnomsorgspengen ersätts med en förlängd föräldraförsäkring.

Bengt Germundsson, andre vice partiordförande, har tagit fram programmet.  

– Vi kommer alltid stå upp för familjen som samhällets viktigaste byggsten. Men om vi ska vara lite kritiska har vi förlorat lite momentum. Finessen med barnomsorgspengen har varit svår att förklara för väljarna om vi ska vara ärliga och i valanalysen var det tydligt att väljarna undrade vad som hade hänt, säger han i talarstolen.

Partiet ska nu bland annat verka för att förlänga föräldraledigheten med sex månader, behålla flerbarnstillägget och remittera barn som inte talar svenska på en åldersadekvat nivå till särskild språkförskola.

Partistyrelsens förluster

Det som rikstinget ändrade på i programmet handlade om ett antal omformuleringar.

Skrivelsen om att motverka ytterligare kvotering av föräldraförsäkringen och på sikt helt avskaffa kvoteringen ändrades till ”Avskaffa kvoteringen av föräldraförsäkringen”.

Förslaget om att öka kunskapen inom skola, socialtjänst och vård om våld och trakasserier i samkönade relationer, omformulerades till att öka kunskapen inom skola, socialtjänst och vård om våld och trakasserier i olika typer av nära relationer. 

Rikstinget röstade även igenom ett tilläggsförslag om att lägga till begreppet aga i förslaget om att frågor om våld aktivt ska ställas av vård, förskola, skola och socialtjänst.

Strid om flerbarnstillägget

Förslaget om att behålla och utveckla flerbarnstillägget mötte hård kritik av partiet där flera distrikt vill se tillägget reformerat eller avskaffat, men vid votering var det partistyrelsens förslag som antogs.

Ungdomsförbundet KDU argumenterade för att avskaffa flerbarnstillägget för att i stället införa ett skatteavdrag per barn.

– Att stapla bidrag på bidrag är inte en god kristdemokratisk familjepolitik, säger Victoria Lautmann, KDU.

– Det skulle stärka incitamenten att arbeta. Med ett avdrag i stället för ett bidrag skulle det heller inte kunna missbrukas på samma sätt som flerbarnstillägget gör i dag.  

Även kvinnoförbundet, Stockholms stad, Stockholms län och Västra Götalands län ville se ett flerbarnsavdrag på arbetsinkomster. 

”Fel prioriteringar”

Aron Modig, Stockholms stad, argumenterade även emot förslaget om en förlängd föräldraförsäkring.  

Modig menar att det är fel att prioritera satsningarna i en tid med krig, ökad gängkriminalitet och låg ekonomisk tillväxt. I stället bör statens kärnuppgifter prioriteras.  

– Behoven är väldigt stora, men resurserna begränsade. I det läget har vi väldigt svårt att se att vi kan prioritera att vi kan förlänga världens mest generösa föräldraförsäkring med 50 procent, eller att föräldrar som redan får barnbidrag ska få extra höga sådana, säger han i talarstolen.  

Han lyfter även att förslagen riskerar att driva på segregationen.  

– 45 procent av dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är utomeuropeiskt födda. Att då föra en politik som så tydligt skapar incitament till annat än etablering på arbetsmarknaden och egenförsörjning blir väldigt svårt.  

Forrige artikel Pehrson (L) om Teslakonflikten: Hotet mot svenska modellen kommer från EU Pehrson (L) om Teslakonflikten: Hotet mot svenska modellen kommer från EU Næste artikel Kristersson: Kommuner ska ha rätt att göra bakgrundskontroller Kristersson: Kommuner ska ha rätt att göra bakgrundskontroller
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.