Regeringen förbereder skattesänkningar

Ett nytt jobbskatteavdrag, en skattesänkning för pensionärer och sänkt plastpåseskatt är några av de förslag som nu skickas på remiss inför kommande budgetförhandlingar. Men det är ännu oklart om förslagen kommer genomföras.

Moderata löften om skattesänkningar har än så länge inte blivit mycket annat än just löften. Men i en intervju med Dagens Nyheter på fredagen meddelar finansminister Elisabeth Svantesson att arbetet inför kommande budgetar har påbörjats.

Flera förslag på skatteändringar ska ha skickats på remiss, bland annat ett nytt jobbskatteavdrag, förslaget om att sänka skatten på plastkassar och höjt schablonavdrag vid andrahandsuthyrning.

Genom att remittera förslaget ska det vara möjligt för regeringen att genomföra ändringarna till årsskiftet. Men om det sker avgörs först i höstens budgetförhandlingar.

– Vad som till slut kommer att vara med i budgetöverläggningarna och vad som kommer att vara med i höstbudgeten återstår att se. Vi moderater prioriterar ju att sänka skatt på arbete under mandatperioden. Men om det blir i höstens budget eller nästa år får vi återkomma till, säger finansministern till DN.

”Man kan göra mer”

Tidöavtalets andra skatteförslag om exempelvis sänkt skatt för ISK-sparande och ändringar av bolags- och kapitalskatterna får däremot vänta till framtiden.

Inför kommande år förbereder regeringen dock att pausa indexeringen, det vill säga den automatiska uppräkningen, av bränsle- och energiskatterna.

Elisabeth Svantesson utesluter inte heller skattesänkningar på området.

– Vi fyra partier är överens om att skicka de här förslagen på remiss. Men man kan göra mer, säger hon till DN och tillägger att det blir en fråga för höstens budgetförhandlingar.

{{toplink}}

Beslutskedja: Förslag om sänkt skatt på plastbärkassar inför budgetpropositionen 2024

21/3
2023
25/4
2023
28/4
2023
28/4
2023
26/6
2023

Forrige artikel Ny dom: Svagare skydd för anställda som jobbar hemma Ny dom: Svagare skydd för anställda som jobbar hemma Næste artikel Danska fackrörelsen står utan toppkraft just när man verkligen behöver en Danska fackrörelsen står utan toppkraft just när man verkligen behöver en
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.