Regeringen har ingen plan för att stoppa arbetslösheten

Det är tydligt att när regeringen satt på Tidöslott hade den inte några gemensamma tankar kring hur Sverige ska möta arbetslösheten, skriver riksdagsledamoten Jim Svensk Larm (S).

Runt om i hela landet skriker arbetsgivare efter rätt utbildad personal. Detta samtidigt som allt pekar mot att arbetslösheten kommer öka. Det är signaler som behöver tas på största allvar. Nu måste det föras en politik som möter behoven.

Utbildning en central del

Den klyfta som finns mellan arbetslösheten och lediga jobb går att möta med ännu mer utbildning. Utbildning är en central del i att ge alla människor en bra grund att stå på när de växer upp, men samtidigt har utbildningar en viktig del för dem som vill omskola sig till något annat senare i livet.

I den här tiden väljer regeringen att inte prioritera en aktiv arbetsmarknadspolitik. Det är tydligt att när regeringen satt på Tidöslott inte hade några gemensamma tankar kring hur vi ska möta arbetslösheten. Ett exempel är att regeringen inte heller prioriterar de utbildningar som leder till arbete.

Sedan 2018 har det pågått försöksverksamheter med nio olika branschskolor för att erbjuda utbildning inom bristyrken. Det är viktiga utbildningar för att möta det behov som finns. Men nu får försöksverksamheten ett hastigt avslut när regeringen säger stopp.

Branschen skriker efter elektriker

Flera av yrkena har en viktig roll i framtiden, men ett av dem som sticker ut lite extra är utbildningen som distributionselektriker. Det är ett yrke som behövs i den elektrifiering som vi står inför.

Med anledning av regeringens beslut undrar jag om det finns andra planer att möta arbetsgivarnas behov av personal inom dessa branscher, eller om regeringen inte ser nödvändigheten i att möta det här behovet.

Forrige artikel Skandal att kvinnor som jobbat i vården i 47 år inte kan leva på sin pension Skandal att kvinnor som jobbat i vården i 47 år inte kan leva på sin pension Næste artikel Wolt: Låt plattformsföretagen fortsätta vara en integrationsmotor Wolt: Låt plattformsföretagen fortsätta vara en integrationsmotor
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.