Regeringen lägger ner Karensutredningen

Karensutredningen skulle redovisats till hösten. Nu blir utredningen, som tittar på karensavdragets vara eller inte vara, en i raden av de utredningar som skrotas av regeringen. 

Ska karensavdraget tas bort och vilka samhällsekonomiska konsekvenser får det i så fall? Den frågan skulle utredare Ann-Zofie Duvander svara på. Under torsdagen väntas regeringen i stället fatta beslut om att lägga ner utredningen. 

Karensutredningen, som skulle redovisats senast 29 september, skulle också väga in konsekvenserna av att karensavdraget tillfälligt slopades under pandemin och analysera vilka konsekvenser ett slopat karensavdrag skulle få för arbetsgivarnas sjuklönekostnader.

Nu blir den i stället en i raden av S-tillsatta utredningar som skrotas av Kristerssons regering. 

{{toplink}}

”Straffavgift”

Fackförbundet Kommunal driver frågan om att karensavdraget behöver avskaffas för gott. 

– Det är bedrövligt att regeringen inte ens är beredd att utreda karensavdraget. Det är så illa av så många anledningar. Det här är en fråga som berör de flesta arbetare, säger förbundsordförande Malin Ragnegård till Altinget och fortsätter: 

– Kommunals medlemmar står i fronten. De jobbar med människor som är i behov av vård och omsorg och då blir man smittad på jobbet. Det hör liksom till, och då är straffavgiften som man får i karensavdraget fruktansvärt orättvis. Det slår väldigt hårt ekonomisk. 

Akut för välfärdsarbetare

Ragnegård menar att det nu kommer bli svårare att driva frågan om att avskaffa karensavdraget. 

– Det blir svårare när regeringen inte ens är beredd att lyssna in eller se över frågan i en utredning. Då har man helt stängt dörren och visat att man är ointresserad av att ta i frågan när den är så akut för välfärdsarbetare. 

Beslutskedja: Översyn av karens och sjuklön

24/3
2022
25/3
2022
31/3
2022
25/1
2023
26/1
2023
31/1
2023
2/2
2023
29/9
2023
15/12
2023

Forrige artikel Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga” Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga” Næste artikel Länen som blir utan EU-besök: ”De går miste om något” Länen som blir utan EU-besök: ”De går miste om något”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.