Regeringen lägger om integrationspolitiken – ”Missar viktig grupp”

Regeringen har presenterat nya insatser för arbetsmarknadsintegrering. ”Man nämner ingenting om insatser för personer med funktionsnedsättning som utgör en stor grupp av de långtidsarbetslösa”, menar Ulrica Persson, ordförande för Skoopi.

På torsdagen presenterade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) insatser för ökad arbetsmarknadsintegrering.

Regeringen vill införa en ny arbetslinje och en ny utbildningslinje i integrationspolitiken. Exakt hur det ska genomföras kommer de återkomma om, enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson. 

Särskilt fokus ska ligga på utrikes födda kvinnor. Man avser också att lägga ett tilläggsdirektiv till pågående utredning om integrationspolitikens målstruktur. 

– Vi kommer bryta ner det till olika delmål. Det kommer innebära att vi kommer inkludera social, kulturell, ekonomisk, språklig, men också demokratisk integration och anpassning så att man ska kunna komma in i det svenska samhället, säger ministern på en pressträff.  

Tydligare aktivitetskrav för ersättning ska införas och så vill man utveckla de arbetsnära insatserna, så som jobbspår och etableringsjobb. 

Missar viktig grupp

Ulrica Persson är ordförande för Skoopi, en intresseorganisation för arbetsintegrerande sociala företag. Hon menar att det är viktigt att stödet till de som står långt från arbetsmarknaden bättre anpassas till de individuella behoven.

– När det gäller gruppen utrikes födda kvinnor är det viktigt att hela etableringssystemet anpassas utifrån ett bedömt avstånd till arbetsmarknaden. Som det är i dag får du samma typ av stöd och samma typer av insatser om du är en systemtekniker från Syrien som pratar god engelska som om du är en somalisk kvinna som är analfabet, säger hon till Altinget. 

Samtidigt pekar Ulrica Persson på att regeringen utelämnar en viktig grupp. 

– Det som oroar oss är att man nämner ingenting om insatser för personer med funktionsnedsättning, som utgör en stor grupp av de långtidsarbetslösa. En tredjedel av de långtidsarbetslösa har dokumenterat ett funktionshinder. Det sa man inte ett ord om. 

En av de mer effektiva insatserna för långtidsarbetslösa är, enligt Ulrica Persson, arbetsträning med nära handledning och anpassningar.

– Sen behöver vi också ha förståelse för att när det är så stor andel av de långtidsarbetslösa som har dokumenterade nedsättningar i arbetsförmågan. Nu utgår systemet och politiken från att behovet av anpassningar kommer försvinna. Vi måste förstå att många av de här svårigheterna inte går att anpassa bort. De finns hela arbetstiden. 

Forrige artikel Arbetsförmedlingens gd: Ökad arbetslöshet trots lediga jobb Arbetsförmedlingens gd: Ökad arbetslöshet trots lediga jobb Næste artikel Här är årets mest lästa debatter och nyheter på Altinget Arbetsmarknad Här är årets mest lästa debatter och nyheter på Altinget Arbetsmarknad
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.