Regeringen vill vara föräldraledig

FÖRÄLDRALEDIGHET. Konstitutionsutskottet har avfärdat idén om att lagreglera föräldraledigheten för statsråd. Men regeringen anser att en ministers barn ska ha samma möjligheter att knyta an till sina föräldrar som andra barn och ska nu ta fram ett lagförslag.

Ett statsråd är ingen arbetstagare, utan har ett uppdrag av en mycket speciell natur. Därför är statsrådens möjligheter till föräldraledighet inget som lämpar sig för en lagreglering, regeringen får därför lösa situationen från fall till fall när det blir aktuellt. Det fastslog riksdagens konstitutionsutskott i december 2014 med anledning av två motioner på samma ämne, en från miljöpartisterna Rasmus Ling och Maria Ferm och en från kristdemokraten Caroline Szyber.

Men regeringen låter sig inte avskräckas av ett motsträvigt konstitutionsutskott. Även ett statsråds möjlighet och rätt till föräldraledighet bör skrivas in i lagen. Det anser regeringen och tillsätter en utredning med uppdrag att se över statsrådens situation samt att föreslå nödvändiga lagändringar. Om det visar sig att regeringsformen bör ändras, då ska utredaren göra regeringen uppmärksam på det, för att eventuellt tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté.

Beslutet att utreda frågan får positiv respons av Caroline Szyber (KD). 

– Det är bra att man tittar på det här, och det räcker att titta på våra nordiska grannländer för att se att det går, säger hon till Altinget. 

En fråga som också ingår i utredarens uppdrag är konsekvenserna för den politiska personal vars anställning är direkt kopplad till statsrådet, det vill säga statssekreterare, politiskt sakkunniga, brevsvarare och talskrivare.  

 

 

 

 

,

Forrige artikel Välkommen till Altinget Arbetsmarknad Næste artikel FP enigt med regeringen om tvång för flyktingmottagande FP enigt med regeringen om tvång för flyktingmottagande
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.