Replik: Fler än arbetsgivarna måste bära ansvaret för kompetensutveckling

Det är dyrt att driva företag i Sverige, men ett kompetensavdrag skulle öka möjligheten att investera mer i sina medarbetare. Det skriver Fredrik Östbom, näringspolitisk chef och Jonas Jegers, näringspolitisk expert, Almega i en replik till Sveriges Ingenjörer. 

Vi håller med Sveriges Ingenjörer om det de skriver i sin debattartikel i Altinget. Det kompetensutvecklas för lite i Sverige. Ambitionsnivån måste höjas, men att lägga hela ansvaret på företagen är inte rätt väg.

Dyrt att driva företag i Sverige

Den digitala utvecklingen och den gröna omställningen reser ständigt nya krav på kunskap och kompetens. Detta gäller inte minst för landets ingenjörskår. Och Sveriges Ingenjörers undersökning bekräftar vad vi redan vet: Fler måste få ta del av kunskapshöjande insatser.

Undersökningen visar också att andelen arbetsgivare som anger kostnaderna som skäl till att inte kompetensutveckla, fördubblats sedan 2018. Och här har vi kärnan i problematiken. Det är dyrt att driva företag i Sverige och alternativkostnaden för en utbildning ökar snabbt när produktionsbortfall läggs till kurs- och lönekostnader. Detta gäller i synnerhet tjänsteföretag där det är medarbetarnas timmar som saluförs.

Mycket begränsade avdragsmöjligheter

Ur detta perspektiv är det också mycket märkligt att det alltjämt är billigare att investera i maskiner än i medarbetare. I dag är företagens möjligheter till avdrag för utbildningskostnader mycket begränsade. Detta drabbar hela den personalintensiva tjänstesektorn, men allra mest de företag som beror på uppdaterade kunskaper hos medarbetarna.

För att möta denna utmaning föreslår Almega ett kompetensavdrag. Detta skulle ge företag möjligheten att dra av 50 procent av kostnaderna för externa kurser mot skattekontot, enkelt och smidigt.

Kompetensavdraget skulle få fler företag att investera i sina medarbetare och därmed säkerställa, inte bara företagets, utan hela Sveriges konkurrenskraft.

Sverige ligger efter

Sverige ligger för övrigt redan efter en rad av konkurrentländerna i detta avseende. I exempelvis Österrike medges skatteavdrag för utbildning av anställda, utgifterna plus 20 procent. Tyska företag kan dra av 50 procent upp till en viss nivå medan irländska företag kan få upp till 65 procent av utbildningskostnaderna täckta. 

Dessutom, medan svenska företag betalar drygt 31 procent på lönesumman i arbetsgivaravgifter ligger arbetsgivaravgiften i dessa länder, Österrike, Tyskland och Irland, på 21, 20 respektive 11 procent.

Hög tid för kompetensavdrag

Svenska företag, inte minst i tjänstesektorn, tar redan i dag ett stort ansvar för sina medarbetare. Enligt SCB erbjuder nio av tio företag kompetensutveckling. Men, precis som Sveriges Ingenjörer skriver är kompetensutveckling en helt avgörande investering för Sverige som land. Därför måste även ansvaret och kostnaderna bäras av fler.

Det är hög tid för ett kompetensavdrag samtidigt som våra höga arbetsgivaravgifter måste sänkas. Sverige kan inte vänta.

 

Forrige artikel Regeringen vill inte se konsekvenserna för de gröna näringarna Regeringen vill inte se konsekvenserna för de gröna näringarna Næste artikel Dags att skriva upp lönebidragen, Johan Pehrson Dags att skriva upp lönebidragen, Johan Pehrson
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.