Replik: Ökad invandring till lågkvalificerade yrken löser inte kompetensbristen

Vi presenterade nyligen statistik som pekar på att Sverige för första gången på 50 år ser ut att ha nettoutvandring. Centerpartisterna Niels Paarup-Petersen, Jonny Cato och Elisabeth Thand Ringqvist skriver i Altinget att siffrorna är ett misslyckande. Det stämmer inte, svarar Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister. 

Sverige har länge varit ett land med mycket hög invandring. Under 2000-talet har antalet utrikes födda mer än fördubblats i och med att över en miljon människor har kommit hit. Vår integrationsförmåga har dock inte räckt till.

Centerpartiet konstaterar själva att Sverige har EU:s fjärde högsta arbetslöshet. Sverige är också ett av länderna i EU med störst skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. En stor grupp människor står utanför arbetsmarknaden och mer än var tredje utrikes född person är inte självförsörjande.

Detta är positivt, Centerpartiet 

I detta läge vill alltså Centerpartiet öka migrationen. Den moderatledda regeringen har, med ett tydligt mandat från väljarna, valt en annan väg och vidtar flera åtgärder för att bygga ut arbetslinjen och öka drivkrafterna för att arbeta, bland annat genom att införa ett bidragstak, kvalificering till välfärden och en skyldighet att flytta dit jobben finns.

Samtidigt balanserar vi om arbetskraftsinvandringen så att andelen högkvalificerade ökar. Centerpartiet menar att detta är en lögn, men den som är rudimentärt bekant med de fyra räknesätten förstår att en andel kan öka samtidigt som ett antal minskar om till exempel nämnaren förändras. Vi ser redan att andelen högkvalificerade ökar, bland annat eftersom vi infört ett lönekrav som främst påverkar låg- och mellankvalificerade yrken, men också eftersom vi vidtagit åtgärder för att minska fusk och missbruk. I motsats till Centerpartiet tycker vi att det är positivt.

Regeringen ställer om 

Regeringen fortsätter också målmedvetet sitt arbete med att attrahera den kompetens som Sverige har verklig brist på – utländska experter, talanger, forskare och studenter. Vi har gett Migrationsverket i uppdrag att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring och minskat handläggningstiderna drastiskt. När vi tillträdde var handläggningstiden 101 dagar, nu är den långt under 30 för en komplett ansökan.

Vi har tillsatt en utredning som ser över regelverken för forskare och studenter och nyligen presenterade vi förslag som gör att fler kan beviljas en särskild typ av uppehålls- och arbetstillstånd för just högkvalificerade, så kallat EU-blåkort.

Detta är några av anledningarna till att Sverige ser ut att gå mot nettoutvandring i år och till att vi är inte längre främst är ett asylinvandringsland, utan ett land dit en allt högre andel högkvalificerade söker sig.

Regeringen ställer om invandringen så att den blir bra för Sverige.

Beslutskedja: Genomförande av det nya blåkortsdirektivet (Ds 2023:6)

1/6
2023
15/8
2024
22/8
2024

Forrige artikel Sveriges ingenjörer: Sluta snacka och börja kompetensutveckla Sveriges ingenjörer: Sluta snacka och börja kompetensutveckla Næste artikel Replik: Fler än arbetsgivarna måste bära ansvaret för kompetensutveckling Replik: Fler än arbetsgivarna måste bära ansvaret för kompetensutveckling
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.