Rödgröna samlas för maktskifte i SKR

I mars väntar maktskifte i Sveriges kommuner och regioner (SKR) efter att Centerpartiet ställt sig på Socialdemokraternas sida. Tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet bildar de nu ett majoritetssamarbete för den kommande mandatperioden.

Som Altinget tidigare rapporterat väntas det bli rödgrönt maktskifte i Sveriges kommuner och regioner efter valet.

Nu meddelar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet att de kommit överens om ett samarbete för den kommande mandatperioden.

Anders Henriksson (S) från Kalmar, väntas bli ny ordförande i organisation.

– När vi såg valresultatet i höstas gav det signaler om att det fanns goda möjligheter, men det har varit lite fjärilar i magen innan ombudsvalet var klart, sade han till Altinget i samband med att ombuden fastställdes i mitten av januari. 

Sedan 2019 har Anders Henriksson varit andre vice ordförande i organisationen.

C väljer sida

Carola Gunnarsson, gruppledare för Centerpartiet i SKR, har varit förste vice ordförande den senaste mandatperioden. Hon var även tillförordnad ordförande efter Anders Knapes (M) avgång

– Centerpartiet är glada att vi idag kan presentera en lösning där vi skapar en stabil majoritet i SKR för de kommande åren, säger hon till Altinget.

S, V, C och MP har tillsammans en majoritet av ombuden inför valkongressen i mars: 234 av 451.

– SKR är en medlemsorganisation som är till för sina medlemmar, kommuner och regioner. Det är en medlemsorganisation som bygger på konsensus och vi kommer således fortsätta arbeta för ett gott samarbete med alla partier i SKR, säger Carola Gunnarsson.

Beslut om den nya styrelsen fattas vid SKR:s valkongress den 21 mars. Då väntas sittande ordförande Peter Danielsson (M) alltså inte bli omvald.

{{toplink}}

Forrige artikel Dua: Regeringen måste säkra samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen Dua: Regeringen måste säkra samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen Næste artikel Studie: Toppavlönade är inte alltid de smartaste Studie: Toppavlönade är inte alltid de smartaste
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.