S-arbetsgrupp vill se 35-timmarsvecka: ”Århundrandets frihetsreform” 

Socialdemokraternas arbetsgrupp för ett hållbart arbetsliv, som leds av Annika Strandhäll (S), vill korta arbetsveckan från 40 till 35 timmar.

Socialdemokraternas arbetsgrupp för ett hållbart arbetsliv vill minska arbetsveckan från 40 till 35 timmar. Det skriver Annika Strandhäll (S), Linda Palmetzhofer och Per-Olof Sjöö på DN Debatt.  

Förändringen ska ske stegvis. Arbetsgruppen föreslår ett pilotprojekt med kortare arbetstid, där 5 000 personer går ner i arbetstid med bibehållen lön i ett år, som sedan ska bana väg för en förkortning av arbetsveckan till år 2035. 

Århundrandets reform

”Vi överlämnar därför ett förslag till en genomgripande reform – århundradets frihetsreform – till partistyrelsen som vi hoppas kommer att behandlas på Socialdemokraternas kongress nästa år”, skriver man. 

Gruppen pekar på att Sverige i dag har längre veckoarbetstid, men även högre pensionsålder, än jämförbara länder. Samtidigt har förkortad arbetstid visat på flera fördelar, såsom bättre sömn och hälsa, samt bättre arbetsprestationer, skriver gruppen.

Forrige artikel Här är höstens hetaste politiska datum för arbetsmarknaden Här är höstens hetaste politiska datum för arbetsmarknaden Næste artikel Myndigheter: Så ska fler lockas till naturvetenskapliga utbildningar Myndigheter: Så ska fler lockas till naturvetenskapliga utbildningar
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.