S-studenter öppnar för att avskaffa fribeloppet

S-studenter vill efter ett nytt beslut avskaffa fribeloppet under sommarmånaderna. ”Det har blivit fel för många studenter när de på sommaren slår i fribeloppets tak” säger nya förbundsordföranden Elfva Barrio till Altinget. 

Tidigare har Socialdemokratiska studentförbundet som ensamt studentförbund ställt sig emot att avskaffa fribeloppet på studiemedlet. 

– Nu närmar vi oss de andra, i alla fall på sommaren, säger nyvalda förbundsordföranden Elfva Barrio till Altinget och fortsätter: 

– Vi tycker ändå att det är viktigt att studier ska vara på heltid och att man signalerar att det är vad man ska ägna sig till, men det har blivit fel för många studenter när de på sommaren inte tar CSN. När de sommarjobbar men ändå slår i fribeloppets tak.

Vad är anledningen till att ni inte öppnar upp för att slopa fribeloppet helt och hållet? 

– Vi vill hitta ett system där det går att sommarjobba utan att det ska vara några problem. Under själva terminerna så ska det vara studier som gäller. Då är det bra att ha ett fribelopp där man tydligt signalerar att det är heltidsstudier. Annars blir det en väldigt stor kostnad för staten.

Förbundet ska också verka för en kortad arbetsvecka. Helst ser Elfva Barrio att den ordinarie arbetsveckan utgörs av 30 timmar i stället för 40. 

– Vi ser att produktiviteten har ökat i Sverige de senaste decennierna. Men reallönerna har inte ökat i samma takt. Dessutom ser vi att många tjänstemän har genomfört sin egen arbetstidsförkortning utan att resten har hängt med. Så det är en rättvisefråga. Att man som löntagare ska få ut mer av sitt arbete än vad man får i nuläget, säger hon. 

Hur ser ni på möjligheterna att få igenom detta hos partiet?

– Det får de svara på. Men vi kommer ju absolut att lyfta detta när vi ses. Och vi kommer att höra av oss i frågan.

{{toplink}}

Forrige artikel MYH ska ta fram ny form för yrkesutbildningen MYH ska ta fram ny form för yrkesutbildningen Næste artikel Så vill LO få tryck i bostadspolitiken  Så vill LO få tryck i bostadspolitiken 
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.