Så vill LO få tryck i bostadspolitiken 

I ett nytt bostadspolitiskt program presenterar LO förslag som ska leda till 50 000 nya bostäder om året det närmsta decenniet. ”Vi har inte råd att tappa en enda kotte på den här delen av arbetsmarknaden”, säger Susanna Gideonssons, LO-ordförande till Altinget. 

Susanna Gideonsson, ordförande för LO, uppmanar regeringen att öka investeringsbudgeten för byggandet för att se det blir ordning på svensk ekonomi. 

– Investera i att bygga: Bygg bostäder, bygg infrastruktur och ni ska se att investeringen kommer att löna sig flera, flera gånger om, säger Susanna Gideonsson, ordförande för LO.

I ett nytt bostadspolitiskt program drar LO upp riktlinjerna för hur de vill att bostadspolitiken ska drivas de kommande åren och vilka ytterligare åtgärder de vill se. 

– Vi vill att det byggs 50 000 bostäder per år under det närmaste decenniet. Vi ser att det är det behov som finns i ett Sverige med en växande befolkning, säger Susanna Gideonsson.

– Hade vi kunnat trolla med knäna hade vi nog behövt ha 100 000 de närmaste fem åren fördelat ut runt om i Sverige, framförallt i tillväxtorterna. 

Rätten att bo

Gideonsson berättar att bostadsfrågan är viktig för LO på flera sätt. Dels för att deras medlemmar helt enkelt måste ha någonstans att bo och att rätten till en bostad är en medborgerlig rättighet. 

Men också för att flera av deras medlemsföretag, som GS och Byggnads, direkt påverkas av nedgången i bostadsbyggandet. När Sverige nu befinner sig i lågkonjunktur blir det oerhört viktigt att se till att den arbetskraft som finns inom branschen också finns kvar när ekonomin vänder, menar Gideonsson. 

– Det handlar om att vi inte ska få bestående skador på sektorns förmåga att producera bostäder. Vi såg under 90-talets kris hur ungefär 20 000 byggnadsarbetare bara försvann och de kom aldrig tillbaka till yrket.

Redan nu är det tufft att hitta arbetskraft inom branschen och en återupprepning av de som skedde på 90-talet skulle vara otroligt tufft och där får Sverige inte hamna i igen, menar Susanna Gideonsson.

– Vi har inte råd att tappa en enda kotte på den här delen av arbetsmarknaden, säger hon. 

Bättre kontroller

Bland de åtgärder som LO presenterar i programmet finns bland annat förslag om att införa statliga lån till hyresrättsproduktion, startlån till förstagångsköpare och att staten inför ekonomiska sanktioner till kommuner som inte tar sitt bostadsförsörjningsansvar.

Men LO vill också se ett rejält krafttag mot fusk och kriminalitet i branschen. 

– Det handlar om att vi behöver en sund konkurrens. Vi behöver sunda normer i byggsektorn, säger Susanna Gideonsson.

De konkreta förslagen är att införa bättre kontroller, bättre samordning mellan myndigheter och färre leverantörsled i branschen. Här menar Susanna Gideonsson att Sverige är sent på bollen. 

– Ser vi på länderna runt omkring oss, Norge, Finland, Danmark och runt om i Europa som har de vidtagit åtgärder för att komma åt den här problematiken för länge, länge sedan. Medan vi i Sverige har börjat prata om det här från politiskt håll först nu.

När det gäller leverantörsled har exempelvis Oslo kommun sedan 2017 tillämpat den så kallade Oslomodellen där krav ställs på endast ett leverantörsled i offentliga upphandlingar inom byggbranschen och städbranschen. I Sverige har frågan nyligen utretts, men konstaterats strida mot EU-rätten. 

Slopat amorteringskrav

En ytterligare åtgärd som LO vill se är en utfasning av amorteringskravet vid högre räntenivåer.

– Amorteringskravet, så som det är utformat idag, innebär att alla som inte har oerhört rika och friska föräldrar inte har en chans att köpa en bostad.

Svenskar är ju redan väldigt högt belånade, finns det inte en risk att man lånar mer?

– Det finns ju ingenting som säger att man med automatik skulle låna mer. Utan det handlar ju om möjligheten att betala tillbaka på lånen och när det gäller människor som har arbete så vet vi att det är högst sannolikt att de faktiskt ser till att betala tillbaka.

 

{{toplink}}

Forrige artikel S-studenter öppnar för att avskaffa fribeloppet S-studenter öppnar för att avskaffa fribeloppet Næste artikel Uppgörelse för gigarbetare nådd: ”Revolutionerande” Uppgörelse för gigarbetare nådd: ”Revolutionerande”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.