Sveriges arbetslöshet fjärde högst i EU

Det senaste året har den svenska arbetslösheten minskat mer än det europeiska genomsnittet, men Sveriges arbetslöshet är fortfarande bland de högsta i EU.

Statistik från Eurostat visar att arbetslösheten i EU i mars var 0,2 procentenheter lägre än samma månad föregående år, från 6,2 i mars 2022 till 6 procent i mars 2023.

De senaste två åren har arbetslösheten minskat stadigt i EU, från 7,5 procent i mars 2021 till de senaste årens lägsta notering i mars 2023.

Den svenska arbetslösheten har minskat mer än den europeiska, från 7,7 procent i mars 2022 till 7,2 procent i mars 2023. Ändå är Sverige ett av de länder som har högst arbetslöshet i EU. Endast Spanien (12,8 procent), Grekland (10,9 procent) och Italien (7,8 procent) har högre arbetslöshet.

– Vi fortsätter att ha en alltför hög, besvärande och smärtsam arbetslöshet. Det är ett arv som regeringen och jag försöker göra vad vi kan för att motverka, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff på onsdagen.

Spanien toppar listan

Grekland har kraftigt minskat sin arbetslöshet de senaste åren, från rekordnivån i juli 2013 – 28,1 procent – till 10,9 procent i mars 2023. Det är bara Spanien som har en högre siffra, 12,8 procent.

Bland de länder med lägst arbetslöshet hittar vi bland annat Tyskland, Polen och Tjeckien på drygt 2 procent.

Forrige artikel Almega om tågvarslet: ”Det är inte så man förhandlar” Almega om tågvarslet: ”Det är inte så man förhandlar” Næste artikel Hon vill sänka skatten för att få fart på sociala företag Hon vill sänka skatten för att få fart på sociala företag
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.