Uppsägningar väntar på Boverket – ”Tungt för dem som blir av med sina jobb”

Boverket har nu genomfört de första fackliga förhandlingarna om hur myndighetens minskade organisation ska se ut. Det står också klart att vissa personer kommer att behöva sägas upp. ”Vi kommer att försöka minimera det så mycket vi kan”, säger HR-chef Leif Clemedtson.

I februari stod det klart att Boverket kommer minska sin personal med 30 anställningar efter att regeringen dragit ner på anslaget från 316 miljoner under 2022 till 286 för i år.

Sedan dess har Boverket förhandlat med de fackliga företrädarna om hur den nya organisationen ska se ut och hur neddragningarna ska ske. De första förhandlingarna som man nu genomfört innebär att Boverket kommer att minska med 30 anställningar, att 16 av dessa berör sakverksamheten, samt att man går från nio till sju enheter när den nya organisationen träder i kraft vid årsskiftet. 

Det står också klart att myndigheten kommer att behöva säga upp anställda till följd av övertaligheten som uppstår. 

– Det är tungt för oss som arbetsgivare och ännu tyngre för dem som kommer bli av med sina jobb i slutändan, säger Leif Clemedtson, HR-chef på Boverket. 

9 av 20 fick gå

För ett par år sedan minskade Boverket sin organisation med 20 personer, även då till följd av minskade anslag. Då blev det i slutändan nio personer som fick sägas upp. Men hur många personer som kan komma att varslas eller hur många som kommer att behöva sägas upp i slutändan denna gång är ännu inte klart. 

– Nu går vi in i förhandlingar om hur övertaligheten träffar, det är nästa steg. Efter det kommer vi få en bild av hur det ser ut. Men vi kommer att försöka minimera det så mycket vi kan genom att se var det finns vakanser som vi kan förhandla bort för att det ska bli så få som möjligt som sägs upp i slutändan, säger Leif Clemedtson. 

Det är även i denna förhandlingsfas som frågan om vilka delar av organisationen som kommer att behöva minska ska förhandlas klart.  

Drar ut på tiden

Initialt var målet att förhandlingarna om den nya organisationen skulle vara klar i sommar. Men eftersom frågan gått till central förhandling ser det nu ut som att det kan dröja in på hösten innan man är färdiga.

– Vår tanke var att förhandlingarna skulle vara klara innan halvårsskiftet. Men vi ser nu att tiden går och att det blir tajt. Men vi jobbar på med förhandlingarna och det är inga steg vi hoppa över för det är viktigt att detta blir korrekt när det får konsekvenser för medarbetare.

Hur har förhandlingarna varit så här långt skulle du säga?  

– När man gör ett förslag om personalminskningar i en organisation då är det väldigt svårt att ha en exakt samsyn. Det blir alltid att man har lite olika uppfattningar när verksamhetsförändringar ska genomföras. 

Det är bara ett par år sedan som Boverket minskade med 20 personer. Hur påverkas organisationen av att det nu är neddragningar igen?

– Det känns ju väldigt tungt. Det är tungt för de som är kvar och de som drabbas. Det är väldigt svårt att jobba i en omställningsprocess, men vi gör de åtgärder vi kan för att det ska blir så bra som möjligt.

Altinget har sökt de fackliga företrädarna för en kommentar. 

{{toplink}}

Forrige artikel Arbetsförmedlingen varslar hundratals anställda: ”Olyckligt” Arbetsförmedlingen varslar hundratals anställda: ”Olyckligt” Næste artikel Riksbankschefen: ”Märket har påverkat oss” Riksbankschefen: ”Märket har påverkat oss”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.