Utredare föreslår yrkesskola: ”Behövs större kliv”

Särskilda utredaren Elof Hansjons föreslår en ny form av yrkesutbildning för vuxna där arbetsmarknadens behov ska styra. Men Svenskt näringsliv hade önskat fler förslag för yrkesvux. ”Man identifierar en lång rad utmaningar och problem, men landar inte i något”, säger policyexperten Hanna Cederqvist. 

Särskilda utredaren Elof Hansjons föreslår reformen yrkesskolan, en ny skolform för yrkesutbildning på gymnasial nivå. Reformen ska bredda utbudet av yrkesutbildningar för vuxna och lämpa sig för personer som läst ett teoretiskt program på gymnasiet men inte vill studera vidare. 

– Det här är en möjlighet att göra en yrkeskarriär i stället, säger Elof Hansjons till Altinget.

Vad är det som gör att de som går ut gymnasiet från ett teoretiskt program väljer yrkesskolan och inte yrkeshögskolan? 

– De skulle mycket väl kunna välja en yrkeshögskoleutbildning också, men det ger ju en bredare palett till den målgruppen av utbildningar man skulle kunna välja. Det är ju inte säkert att man vill gå en yrkeshögskoleutbildning. 

Målgruppen för yrkesskolan är enligt Hansjons bred. Det kan också handla om elever som inte har gått gymnasiet eller personer som vill karriärväxla. 

– Egentligen ska antagningen utgå från arbetsmarknadens behov och vilka elever som har störst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. 

Tar efter yrkeshögskolan

Tanken är att yrkesskolan ska bygga på samma modell som yrkeshögskolan med nära samarbete med arbetsmarknaden, där branschernas behov av arbetskraft i stor utsträckning kommer styra utbudet.  

– Arbetsmarknaden ska få ett stort inflytande över utbildningarnas innehåll och utformning. Ett samarbete mellan den som anordnar utbildningen och arbetsmarknaden är jätteviktigt, säger Hansjons. 

Vill se mer 

Svenskt näringsliv hade förväntat sig fler konkreta förslag. När det gäller tillgänglighet och individens möjlighet att läsa en yrkesutbildning tar utredningen steg i rätt riktning, menar Hanna Cederqvist, policyexpert kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv.

– Men det behövs större kliv för att stärka kompetensförsörjningen. När det gäller yrkesvux behöver man bli bättre på att säkerställa att utbildningsutbudet motsvarar vad arbetsmarknaden behöver. Men också att de som får tillgång till en yrkesutbildning kan tillgodogöra sig den och få jobb, säger hon till Altinget.

Dessutom pekar hon på att utredningen problematiserar de urvalsregler som finns i dag, men utan att föreslå några förändringar.

– Utredningen skulle se över urvalsreglerna till yrkesvux. De identifierar en lång rad utmaningar och problem som leder till avhopp, men landar inte i några förslag för yrkesvux som helhet, säger Hanna Cederqvist.

{{toplink}}

Beslutskedja: Långsiktig och behovsanpassad yrkesutbildning för vuxna

23/6
2022
23/6
2022
15/2
2024
15/2
2024
20/2
2024
27/2
2024
10/6
2024
20/8
2024

Forrige artikel Tidigare cv-missar vi minns Tidigare cv-missar vi minns Næste artikel Kommunal konkurrens ses över: ”Skapar hopp för många företag” Kommunal konkurrens ses över: ”Skapar hopp för många företag”
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.