Kommunal konkurrens ses över: ”Skapar hopp för många företag”

Flera företag upplever konkurrensproblem gentemot offentliga aktörer, så som kommunala bolag. Nu ser regeringen över regelverket. ”Kommunal verksamhet konkurrerar med – och konkurrerar ut – småföretagare”, säger Caroline Szyber, vice ordförande för Småföretagarnas riksförbund, som välkomnar översynen.

Regeringen ser över reglerna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet, med syfte att ge företag som erbjuder samma varor och tjänster lika villkor att konkurrera. Det meddelar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M) och civilminister Erik Slottner (KD) i en debattartikel i Dagens industri

”En kommun kan exempelvis ha ensam tillgång till viktig infrastruktur eller sammanblanda sitt kärnuppdrag med ren affärsverksamhet. Till skillnad från privata företag, har kommuner och regioner dessutom tillgång till skattemedel, de saknar vinstkrav och kan inte försättas i konkurs. Offentliga företag har större möjligheter att bedriva en säljverksamhet även om denna skulle vara ineffektiv”, skriver ministrarna.  

Konkurrerar ut småföretag

Caroline Szyber är vice ordförande och ansvarig för näringspolitiska frågor på Småföretagarnas riksförbund.

– Vi tycker det är väldigt bra. Vi drev i våras en kampanj mot kommunal konkurrens, där vi påtalade problemen med hur kommunal verksamhet konkurrerar med – och konkurrerar ut – småföretagare. Vi är positiva till att regeringen hörsammat de problem vi har identifierat, och vi kommer att komma med inspel till det arbetet, säger hon till Altinget. 

Altinget skrev om den kampanj som ni drev tillsammans med Skoopi och Coompanion. Då var fokus secondhandbutiker, och den förklaring vi fick var att detta var relaterat till den så kallade Avfallstrappan. Kan det inte finnas en aspekt av att kommunerna ibland tänker i termer av miljöfrågor snarare än fri konkurrens? 

– I kontakter med kommuner, så märker vi att näringslivskontoret oftast har en bra förståelse för företagens villkor. Men andra delar av den kommunala förvaltningen kan ibland fatta beslut som försvårar för småföretagen. 

– Ta exemplet med second hand, då är kommunens syn: ”Hur förhåller det här sig till avfallsfrågor?” Vår utgångspunkt är: ”Hur kan företagen vara med och bidra?” Kommuner borde ha som utgångspunkt hur kan vi jobba tillsammans med näringslivet än att alltid tro att en verksamhet i kommunal regi är det bästa alternativet. 

{{toplink}}

”David mot Goliat”

Även Almega välkomnar regeringens översyn. I ett pressmeddelande skriver arbetsgivarorganisationen att osund konkurrens från offentlig sektor skapar flera problem för företag. 

– Det kan handla om exempelvis kommunala gym eller statliga bolag i form av Samhall som säljer städtjänster. Detta drabbar företag runt om i landet och det blir ofta litet av en David mot Goliat-situation, säger Ulrica Dyrke, jurist och näringspolitisk expert med fokus på konkurrensfrågor.

Det behövs regler som gör det möjligt för Konkurrensverket att åtgärda fler konkurrensproblem, menar Dyrke, och kallar utredningen för ”ett mycket efterlängtat besked som skapar hopp för många företag runt om i landet”.

,

Forrige artikel Utredare föreslår yrkesskola: ”Behövs större kliv” Utredare föreslår yrkesskola: ”Behövs större kliv” Næste artikel M-politiker toppar lobbylistan M-politiker toppar lobbylistan
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.