Vision vill se tydligare samverkan mellan kommuner och myndigheter

En arbetssökande person slussas i dag runt mellan olika myndigheter och kommuner. För att komma till bukt med det måste samverkan mellan olika aktörer formaliseras, anser Visions ordförande Veronica Magnusson.

Politiker, näringslivsföreträdare och fackliga representanter är eniga. Det behövs ett gemensamt arbete från flera aktörer för att få människor i arbete. Mirakelmedicinen stavas samverkan – men det kan vara lättare sagt än gjort att få till.

– Där det funkar kan det vara väldigt personrelaterat. Så det behövs en struktur för samverkan. Det kan inte hänga på att om man har hög personalomsättning så raseras den, säger Veronica Magnusson, ordförande Vision, till Altinget.

Krav för handläggare

Enligt Magnusson är det flera delar som måste till för att få plats en samverkan. Regeringen måste uttala det i regleringsbrev till olika myndigheter. Men hon vill också att det ska bli tydligare för handläggare att det ingår i deras arbetsuppgifter att samverka.

– Det behöver finnas en struktur för det så att det inte är upp till enskilda. Jag tycker att det behöver styras. Men det kan inte bara styras genom att man säger samverkan. Utan det måste skapas förutsättningar för det.

Många kockar

I dag kan en person som är arbetssökande slussas runt mellan olika myndigheter. Arbetsförmedlingen kan vara med på ett hörn, Försäkringskassan på ett annat och kommunerna på ett tredje. Därtill kommer i vissa fall matchningsföretag.

Det här menar Vision är problematiskt. Veronica Magnusson berättar att hennes medlemmar möter människor som inte alltid förstår hur de ska bete sig för att göra rätt.

– Vi skulle tjäna på att samordna oss kring individen och att den själv får bära sitt ärende genom myndighetsvärlden. Nu är det fortfarande så att man slussas mellan kommunerna, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Våra medlemmar känner de här personernas frustration.

Vad är det som inte fungerar med samverkan i dag?

– Det kan vara olika kulturer mellan kommun och Arbetsförmedlingen. Det kan vara så enkla saker som att det är svårt att få till möten. Men också att man jobbar utifrån olika lagstiftning. Det är en brist på förståelse vad man jobbar utifrån.

Forrige artikel Kommunals ordförande: ”Inte träffat en enda medlem som nöjer sig med en utredning” Kommunals ordförande: ”Inte träffat en enda medlem som nöjer sig med en utredning” Næste artikel Hon blir ordförande för Livsmedelsföretagen
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.