Kommunals ordförande: ”Inte träffat en enda medlem som nöjer sig med en utredning”

Kommunal har rivstartat sin valrörelse med en protestlista. Ordförande Malin Ragnegård berättar om det nya samarbetet, de tre viktigaste frågorna och om de strypta bidragen till Socialdemokraterna.

Fackförbundet Kommunal har krokat arm med flera andra i samarbetet Facken i välfärden. Där ingår också Akademikerförbundet SSR, Vision, Vårdförbundet, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård säger till Altinget att skaran av förbund ska ”driva frågor tillsammans och komma framåt ännu snabbare”. Där frågan om kompetensförsörjning är den främsta.

Enligt Malin Ragnegård måste vägarna in i yrket bli bättre och fler.  

– Det finns den traditionella vägen via gymnasieprogrammen. Där behöver man uppgradera yrket och ge bättre arbetsvillkor. Man måste veta att man kan få en heltidstjänst som färdigutbildad undersköterska. Men så ser det inte ut i dag. Det lockar inte fler till utbildningarna.

– Det gäller samma för vuxenutbildningen. Det måste satsas på välfärden för att kunna förbättra arbetsvillkoren för de som utbildar sig.

Tre budskap i valrörelsen

Samtidigt har Kommunal också startat sin egen fackliga valrörelse. Förbundet ska ut på arbetsplatserna och prata med medlemmar om frågorna som de vill ha upp på agendan i valrörelsen.

– Vi har tre huvudbudskap som är viktiga för medlemmarna i Kommunal. Dels ordning och reda i välfärden, att komma ifrån marknadslösningar och experiment. Det måste bli bättre insyn och vi kräver nationella bemanningsriktlinjer, säger Malin Ragnegård och fortsätter:

– Sen vill vi se långsiktiga och pricksäkra satsningar på välfärden. Inte bara kortsiktiga statsbidrag som samlas på hög.

Karensavdraget

Det tredje är ett avskaffat karensavdrag. Under pandemin avskaffades det tillfälligt, men nu är det tillbaka igen. Regeringen tillsatte i mars en utredning som ska se över reglerna kring karensdagen.

Men Kommunal är inte nöjda med en utredning. Förbundet lämnade in en lista med 110 000 protestunderskrifter mot karensdagen till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Han tackade och var glad över att de drev frågan, men Malin Ragnegård lämnades utan besked i frågan.

– Jag har inte träffat på en enda medlem som nöjer sig med att man startat en utredning. Utan man vill fortsätta att driva på att karensavdraget ska avskaffas. Vi förväntar oss att alla partier lyssnar på välfärdsarbetarna i Kommunal.

Ingen plånbok för partiet

Förbundet har en facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. Men Malin Ragnegård understryker att man inte kommer valarbeta med S. 2019 valde Kommunal att strypa bidragen till Socialdemokraterna. Och inför valet kommer förbundet inte att öppna plånboken för partiet igen.

– Vi satsar pengarna och resurserna på vår egen valrörelse.

Forrige artikel Arbetskraftsinvandring till EU ska underlättas – om kommissionen får som den vill Arbetskraftsinvandring till EU ska underlättas – om kommissionen får som den vill Næste artikel Vision vill se tydligare samverkan mellan kommuner och myndigheter Vision vill se tydligare samverkan mellan kommuner och myndigheter
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.