Eriksson redo att dela ut bostadspengar

BOSTÄDER. Miljardanslag till byggande av hyresrätter har inte använts för att regelverk har saknats. På torsdagen meddelade bostadsminister Peter Eriksson (MP) att reglerna nu är klara och att han hoppas att pengar kan börja betalas ut redan i år.

Som Altinget tidigare har rapporterat om har de 2,2 miljarderna för 2016 som avsetts som stöd för byggande av hyresrätter och studentbostäder inte utnyttjats. Boverket har inte kunnat fördela stödet eftersom en förordning saknas och satsningen har därför inte kommit byggföretagen till nytta. En anledning till det är att EU-kommissionen har kunnat tolka det som ett otillåtet statsstöd. 

– Jag tror inte alla var medvetna om att EU:s statsstödsregler har ändrats sedan vi hade investeringsstöd förra gången. Det har hänt mycket, regelverket har ändrats och ett nytt stöd måste anpassas till hur det ser ut idag, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till Altinget.

Förordningen som presenterades formuleras därför dels som ett långsiktigt investeringsstöd och dels ett tillfälligt stöd som även kan fås retroaktivt, för den som byggt bostäder som uppfyller kriterierna från och med 25 mars förra året. 

Login